Hyydetulvatilanne helpottanut paikoin - torjuntatoimet jatkuvat

Tiedote 31.1.2014 klo 13.42

Tulvakeskus tiedottaa

Hyydetulvatilanne on helpottanut viime viikosta suurimmassa osassa Suomea, mutta torjuntatyöt jatkuvat yhä. Esimerkiksi Satakunnassa Kokemäen keskustan lähellä olevaa hyydetulvaa torjutaan tänään juoksutuksia pienentämällä. Viikonloppuna sään ennustetaan lauhtuvan ja hyydetulvien todennäköisyys pienenee edelleen.

Hyydepadon torjuntaa kaivurilla Kyröjoella tammikuussa 2014

Hyyteen torjuntaa Kyröjoella tammikuussa 2014. Kuva: Jussi Ruohoniemi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Välitöntä vaaraa asuinrakennuksille ei tällä hetkellä ole, mutta ainakin Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa uusia mökkejä on yhä kastumisvaarassa ja Keski-Pohjanmaalla hyydetulva uhkaa kalanviljelylaitosta.

Hyyteentorjuntatyöt jatkuvat yhä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa. Viime päivinä uudelleen kiristynyt pakkanen aiheutti muutamia uusia hyytökohteita tai pahensi vanhoja kohteita Pohjois-Savossa, Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Hyydetilanteen helpottaminen johtui virtaamien pienenemisestä ja jokiin muodostuneista jääkansista, jotka vähentävät hyyteen muodostumista. Myös viime viikonlopun tilapäinen lauhtuminen rauhoitti tilannetta.

ELY-keskusten ja pelastuslaitosten hyyteentorjuntatoimet tehosivat hyvin useissa joissa. Paikoin tarvittiin myös puolustusvoimien virka-apua räjäyttämisessä.

Hyydetulvat ovat tähän mennessä kastelleet muutamien asuinrakennusten kellareita Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Hämeessä. Lisäksi mökkejä ja talousrakennuksia on kastunut Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Keski-Suomessa.

Kuinka hyydetulva syntyy

Jatkuvasti päivittyvää tietoa

Lisätietoa

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 731

Tutkija Noora Veijalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 732

Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 135, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Tulvakeskus

Tulvatilannetiedote on osa Tulvakeskuksen toimintaa. Tulvakeskus on Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyöverkosto, joka toimii tiiviissä yhteistyössä mm. ELY-keskuksen ja pelastuslaitoksen kanssa. www.tulvakeskus.fi


Kohderyhmä: