SYKE varoittaa: Järvijäät erittäin heikkoja maan etelä- ja keskiosassa

Tiedote 20.3.2014 klo 15.35

Vantaanjoki keväällä 2014

Kuva: Eija Putkuri.

SYKE varoittaa maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden erittäin ohuista jäistä. Jäällä ei kannata enää liikkua etenkään ajoneuvoilla. Paikoin jäät ovat ennätyksellisen ohuita maaliskuun loppupuolelle. Viime päivien kylmät sääjaksot eivät enää ole vahvistaneet jäitä, mutta ovat hidastaneet hieman ohenemista. Keväällä monikymmensenttinen jää voi kuitenkin pettää alla puikkoonnuttuaan auringonsäteilyn vaikutuksesta.

Maan etelä- ja keskiosassa järvijäät alkoivat heikentyä tänä talvena selvästi tavallista aiemmin, jo helmikuun loppupuolella. Viimeisen 10 päivän aikana jäät ovat ohentuneet maan etelä- ja keskiosassa muutamilla senteillä. Jäänpaksuus oli 20.3. mittauksissa maan eteläosassa pääosin 15−25 cm eli vain puolet keskimääräisestä. Maan keskiosassa jäät vaihtelivat 20 ja 40 cm välillä.

Maan pohjoisosassa järvijäät ovat vielä kestäviä ja monin paikoin ne ovat vielä paksuuntuneet. Lapin järvissä jäätä on pääosin 50−65 cm, Kilpisjärvellä jopa 89 cm. Lapissa lukemat ovat keskiarvon tuntumassa tai hieman sitä pienempiä.

Jäiden haurastuminen kiihtyy keväällä erityisesti sen jälkeen kun jäällä ei ole enää lunta ja auringonsäteily pääsee pureutumaan jäähän. Keväällä monikymmensenttinen jää voi pettää alla, jos jääkiteiden rajapinnat ovat sulaneet eli jää on puikkoontunut. Jos aamun pakkasilla jää tuntuu kestävälle, voi se kuitenkin pettää iltapäivällä auringon lämmittäessä.

Seuraa vesitilannetta

Lisätietoa

Hydrologi Johanna Korhonen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 302, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Heidi Sjöblom, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 650, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 135, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: