Uudet lajimäärityskirjat innostavat luonnon tutkimiseen

Tiedote 5.6.2014 klo 7.50
PikkuharsokorentoPikkuharsokorento  © Teemu Rintala.

Suomen verkkosiipiset -kirja jatkaa Putte-ohjelman rahoituksella tuotettujen laadukkaiden lajioppaiden sarjaa. Kirjan avulla sekä aloittelija että perehtynyt harrastaja kykenee tunnistamaan hauraan kauniita ja toistaiseksi salaperäisiä verkkosiipisiä. Tunnetuin verkkosiipinen lienee muurahaiskorento, jonka toukka, muurahaisleijona, vaanii satunnaisia pikkuvipeltäjiä hiekkarannoilla. Kirjassa esitellään kaikki Suomessa esiintyvät ja joitakin lähialueiden verkkosiipisiä, yhteensä 85 lajikuvausta.

Suomen verkkosiipiset on Euroopan ensimmäinen verkkosiipisiä käsittelevä kirja, joka yhdistää lajien tunnistamisen, elintavat ja levinneisyyden. Kirja on herättänyt jo tekovaiheessaan mielenkiintoa ja esimerkiksi Brittein saarilla alan tutkijat ovat luonnehtineet suomalaista lajiosaamista sanoin ”Kerrankin pelkkien puheiden sijaan tekoja”.

Kirjan tekemisen yhteydessä paljastui mielenkiintoisia hetkiä tuntemattoman hyönteisryhmän elämästä. ”Todistimme, miten muurahaisleijonassa loisivat millinmittaiset pistiäiset kömpivät hiekasta aikuisen muurahaiskorennon sijaan”. ”Havaitsimme myös, että me ihmiset emme ole ainoita, joita kiusaavat vertaimevät itikat kesäisin. Harsokorentojen siivistä saattaa löytää pienenpienen polttiaislajin, joka imee korennon siipisuonten nestettä.”, pohtivat kirjan tehneet entomologit Teemu Rintala ja Petri Ahlroth.

Kirjan ilmestymisen odotetaan innostavan uusia harrastajia verkkosiipisten pariin. Suomen lajiosaaminen tulee jatkossa siirtymään enenevissä määrin alan perehtyneille harrastajille. Aktiiviharrastajia on tällä hetkellä vielä muutamia, mutta sellainenkin porukka voi kuitenkin tehdä yhteistyöllä ihmeitä.

Esimerkiksi syksyllä 2012 löytyi Ahvenanmaalta muutaman päivän aikana Suomelle entuudestaan tuntematon harsokorentolaji, joka sai nimen siroharsokorento. Kesällä 2013 hyönteisharrastaja löysi Lohjalta Suomen ensimmäisen virtakorennon, josta uutisoitiin laajasti.

Verkkosiipiset kirjan taittoaukemia (PDF, 3,7 MB)


Laadukkaat Putte-oppaat

MuurahaisleijonaMuurahaisleijona © Teemu Rintala

Suomen verkkosiipiset -opaskirja on toteutettu osana Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (Putte-ohjelma). Ympäristöministeriön rahoittaman Putte-ohjelman avulla selvitetään suomalaisten metsien huonosti tunnettua lajistoa ja lisätään asiantuntijoiden ja kansalaisten lajiosaamista ja -harrastuneisuutta. Kirjan kustantaa Hyönteistarvike Tibiale.

Toinen lähiaikoina valmistuva Putte-opas on taittovaiheessa oleva Suomen maakotilot ja etanat. Teos esittelee 94 Suomesta tavattua lajia ja 11 lähialueiden lajia. Puutarhasta tuttujen kotiloiden ja etanoiden kautta voi innostua tunnistamaan myös metsien monimuotoista lajistoa.

Tähän mennessä ohjelmassa on löydetty yli 1600 Suomelle uutta lajia, joista lähes 350 on tieteelle aiemmin tuntemattomia. Laadukkaita määritysoppaita on julkaistu kymmenkunta, joista Suomen jäkäläopas voitti Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2011.

Muurahaisleijona saalistaa muurahaisen

Lisätiedot

Suojelubiologi Teemu Rintala, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 040 753 5665, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Luontoympäristökeskuksen johtaja Petri Ahlroth, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 054, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Putte-ohjelma
Projektipäällikkö Saija Kuusela, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 647, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: