Vesitilanne heinäkuun lopussa 2014: Pohjavedet laskussa, järvivedet poikkeuksellisen lämpimiä

Tiedote 1.8.2014 klo 10.58

uimarikilpisjärvi.jpg
 Uimari Kilpisjärvellä heinäkuussa 2014. Kuva: Johanna Korhonen

Heinäkuun helteet ovat alentaneet vesistöjen ja pohjaveden pinnankorkeuksia sekä lämmittäneet vesistöt erittäin lämpimiksi. Pohjaveden pinnat ovat laskeneet suuressa osassa maata alle ajankohdan keskiarvon. Viime päivien ukkoskuurot ovat olleet paikallisia, ja maaperän ollessa kuivaa sateet eivät merkittävästi korjaa tilannetta.

”Ukkoskuurot valuvat joko pintavaluntana vesistöihin tai imeytyvät pintakerroksiin, josta ne haihtuvat. Pohjaveden pinnat jatkavat elokuussa vuodenajalle tyypillistä laskua”, arvioi geohydrologi Risto Mäkinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kesän toistaiseksi korkeimmat pintaveden lämpötilalukemat mitattiin pääosin Jaakonpäivän (25.7.) jälkeisenä viikonloppuna. Tuolloin laajoilla alueilla maan etelä- ja keskiosassa pintavedet olivat 24–26-asteisia, Lapissakin yllettiin laajasti 20 asteeseen. Vedet ovat olleet laajoilla alueilla poikkeuksellisen lämpimiä, ja muutamilla havaintopaikoilla on mitattu uusia lämpöennätyksiäkin.

Jokien virtaamat pieniä, järvet laskussa

Jokien virtaamat ja vedenkorkeudet ovat helteisen ja melko vähäsateisen heinäkuun jäljiltä pieniä suurimmassa osassa Suomea. Länsi-Suomessa ne ovat paikoin jopa tavanomaisia kesän virtaamia pienempiä. Viime päivien rankat ukkossateet ovat paikoin nostaneet jokien virtaamia, mutta nousu on jäämässä paikalliseksi ja virtaamat kääntyvät laskuun lähipäivinä. Kuiva maaperä imee suurimman osan sateesta.

”Elokuun alusta on ennustettu melko vähäsateista, joten jokien virtaamat laskevat tai pysyvät pieninä”, ennustaa hydrologi Noora Veijalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien vedenkorkeudet ovat laskussa ja lasku jatkuu elokuussa. Paikoin heinäkuun lopun sateet ovat hidastaneet laskua. Pirkanmaalla suuret järvet Längelmävesi, Tarjanne ja Keurusselkä ovat 15–35 cm tavanomaista alempana ja niiden ennustetaan laskevan elokuussa 10–20 cm. Saimaa sen sijaan on sateisen alkukesän johdosta yhä noin 15 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla, mutta laskee elokuussa 15–25 cm.

Vesitilanne heinäkuussa 2014

Sadanta

Heinäkuussa satoi yleisesti tavanomaista vähemmän. Suurin osa sateista tuli ukkoskuuroissa ja paikalliset vaihtelut olivat suuria. Monin paikoin iso osa koko kuukauden sateista tuli viimeisenä päivänä. Etelärannikolla ja Pohjois-Lapissa satoi hyvin vähän, pääosin alle 40 mm. Muualla sadanta oli pääosin 40–100 mm. Valtaosassa Lappia, Pohjanmaalla sekä maan itäosassa sadetta kertyi heinäkuulle tyypillisiä määriä tai enemmän.

Vesistöjen vedenkorkeus ja virtaama

Helteisen ja kuivan heinäkuun myötä vedenkorkeudet ja virtaamat olivat kesälle tavanomaiseen tapaan vesistöissä laskusuunnassa. Yksittäiset rajut ukkoskuurot ja niiden mukanaan tuomat sateet nostivat valuma-alueeltaan pienimmissä havaintopisteissä virtaamia hetkellisesti. Kymijoen ja Vuoksen vesistöissä kuun keskivirtaamat olivat pääosin tavanomaisella tasolla, mutta muualla maassa oltiin paikoin selvästikin ajankohdan keskimääräisten virtaamien alapuolella.

Kuukauden loppuessa Saimaan vedenpinta on edelleen keskimääräistä ylempänä ja Päijänne tavanomaisella tasolla. Oulujärvi ja Inarijärvi ovat tavanomaista alempana. Lounais- ja Länsi-Suomessa useiden järvien vedenkorkeudet ovat kuivan kevään vuoksi edelleen tavanomaisen tason alapuolella. 

Pohjaveden korkeus

Suuressa osassa maata pohjavedet ovat 5–30 cm alle ajankohdan keskiarvon. Poikkeuksen tekevät alkukesänä sateita saaneet alueet, joissa pinnankorkeudet ovat 0–15 cm yli ajankohdan keskimääräisen. Suurissa pohjavesimuodostumissa vedenkierto on hitaampaa ja pohjavesivarastot suurempia, joten niissä pinnankorkeudet ovat maan länsiosissa -10 cm …+10 cm verrattuna tavanomaiseen. Maan itä- ja pohjoisosissa pohjavedet ovat 20–30 cm yli ajankohdan keskiarvojen.

Pintaveden lämpötila

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla järvivedet olivat selvästi ajankohdan keskiarvoa viileämpiä. Sään lämmettyä myös vedet lämpenivät tasaiseen tahtiin. Heinäkuun lopun helteiden myötä pintaveden lämpötilat kohosivat erittäin korkeisiin lukemiin Jaakonpäivän (25.7.) jälkeen. Maan etelä- ja keskiosassa mitattiin laajoilla alueilla 24–26 astetta, ja 20 astetta ylittyi pitkälle Lappiin saakka. Heinäkuun viimeisinä päivinä ukkoskuurot sekoittivat ja viilensivät hiukan vesiä, mutta edelleen lukemat olivat selvästi keskiarvoa korkeampia Lappia lukuun ottamatta. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötila on 22–25 astetta, maan pohjoisosassa 14–21 astetta.

Lisätietoja

SYKEn vesitilannepalvelu
Ajankohtaisesta vesitilanteesta päivittyvää tietoa osoitteessa:

SYKEn hydrologit Twitterissä

Vesitilanne yleensä:

Hydrologi Johanna Korhonen, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 0295 251 302, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Jarkko Koskela, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 0295 251 307, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi [jarkko.j.koskela]

Pohjavesi:

Hydrogeologi Mirjam Orvomaa, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 484, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Geohydrologi Risto Mäkinen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 446, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi [risto.p.makinen]

Vesistöennusteet:

Hydrologi Miia Smolander, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 625, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tarkempia maakuntakohtaisia tietoja vesitilanteesta saa lisäksi ELY-keskuksista.


Kohderyhmä: