Tutkimusalus Arandalla avoimet ovet Stadin Silakkamarkkinoilla

Tiedote 7.10.2014 klo 10.10

Aranda Pori Lumiaro

Arandaan pääsi tutustumaan heinäkuussa Porissa. Kuva Riku Lumiaro. 

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda saapuu Helsingin Kauppatorille osana Silakkamarkkinoita 9.-10.10. Torstaina 9.10. vietetään ensimmäistä kertaa  Arandan koululaisten päivää, jolloin tutkimusalukseen tutustuu yli 350 koululaista ja opiskelijaa pääkaupunkiseudun kouluista. Koululaisten päivä on loppuunvarattu.

Perjantaina 10.10. alus on avoinna yleisölle klo 09.00-18.00.

Arandalla pääsee tutustumaan aluksen tutkimuslaitteisiin sekä keskustelemaan Itämeren tilasta tutkijoiden kanssa. Aranda on juuri palannut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen silakan ja kilohailin kanta-arvioon keskittyvältä tutkimusmatkalta ja alusta esittelemässä on SYKEn, RKTL:n ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoita.

Silakkamarkkinoilla Aranda rantautuu Eteläsatamaan, Pakkahuoneenlaituriin. Läheisellä Lyypekinlaiturilla ravintolateltta Strömarissa on markkinoiden ajan esillä Suomenlahti-näyttely, joka tarjoaa yleistietoa Suomenlahdesta, sen valuma-alueesta, historiasta ja haavoittuvuudesta.

Taustatietoja Arandasta

Tutkimusalus  Aranda on nykyaikainen jäävahvistettu tutkimusalus, joka soveltuu monitieteelliseen, ympärivuotiseen merentutkimukseen. Sen pituus on 59,2 m ja leveys 13,8 m. Aranda on kolmas samanniminen tutkimusalus ja neljäs varsinainen merentutkimusalus suomalaisen merentutkimuksen historiassa. Nykyinen Aranda on laskettu vesille kotisatamassaan Helsingissä kesäkuussa 1989. Aluksen omistaa Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Tänä vuonna vietettävän Suomenlahti-vuoteen liittyen Aranda on tehnyt poikkeuksellisen kattavaa seurantaa Suomenlahdella.

Suomenlahti-vuosi 2014

Silakkamarkkinoilla vietetään myös Suomenlahden teemavuotta. Suomenlahti-vuosi on Suomen, Viron ja Venäjän yhteinen ohjelma Suomenlahden tilan nopeaksi parantamiseksi. Teemavuosi koostuu tutkimusyhteistyöstä ja kattavasta meren tilan seurannasta, yhteisestä ympäristökasvatusohjelmasta ja lukuisista yleisötapahtumista. Teemavuotta koordinoi SYKE.

Lisätiedot

Viestintäasiantuntija Saara Reinimäki, Suomenlahti-vuosi 2014, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 613, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

 


Kohderyhmä: