R/V Aranda väisti eilen venäläistä sukellusalusta

Tiedote 22.4.2015 klo 10.44

Sukellusalus
Horisontissa näkyy venäläinen sukellusvene. © VG-Shipping Oy

Suomen ympäristökeskuksen tiedote

SYKEn tutkimusalus r/v Aranda väisti eilen Venäjän laivaston pyynnöstä kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella liikkunutta venäläistä sukellusalusta. Kohtaaminen kesti yhteensä noin 2,5 tuntia, ja tilanne hoidettiin yhteisymmärryksessä. Varustamon suomalainen miehistö ja ruotsalainen tutkimusryhmä eivät kokeneet tilannetta uhkaavana. Aranda on tällä hetkellä Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen (SMHI) tutkimusmatkalla kansainvälisellä merialueella.

Tapahtumat käynnistyivät varhain tiistaiaamuna, kun Aranda oli normaalisti ottamassa näytteitä Latvian talousvyöhykkeellä. Venäläiseltä sota-alukselta otettiin yhteyttä ja pyydettiin väistämään sukellusalusta. Aranda vaihtoi kurssiaan.

Seuraavan kerran venäläiset pyysivät väistymään uudestaan noin tunnin kuluttua, kun Aranda oli jo siirtynyt Ruotsin talousvyöhykkeellä sijaitsevalle näytteenottopisteelle. Aranda kuitenkin jatkoi näytteenottonsa loppuun, ja venäläisaluksen kapteeni kehotti Arandaa välttämään siirtymistä itään päin, missä oli kaksi sota-alusta ja sukellusvene.

Tilanteen loppuvaiheessa paikalle saapui myös Ruotsin armeijan lentokone tarkkailemaan tilannetta. Venäjän sotalaiva ohitti tällöin Arandan noin 600 metrin päästä. Kohtaaminen oli ohi noin klo 9 aikaan.

Viime vuoden elo-syyskuussa Venäjän laivasto häiritsi kahdesti Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla.  Tuolloin osa miehistöstä ja tutkimusryhmä kokivat tilanteen uhkaavana. Tapahtuman jälkeen SYKE ja varustamo tarkensivat toimintaohjeita vastaavia tilanteita varten.

Lisätietoja

Merikeskuksen johtaja Pasi Laihonen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 343, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ryhmäpäällikkö Riitta Autio, SYKEn merikeskuksen alukset -ryhmä, p. 0295 251 079, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäjohtaja Kirsi Norros, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 460, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: