Pohjanmaan tulvat laskussa, lämpeneminen siirtää tulvat pohjoisemmaksi

Tiedote 22.4.2015 klo 13.10
Kittilän tulva
Kittilässä tulvi vuonna 2012

Tulvakeskus tiedottaa 22.4.2015

Kevättulvat olivat huipussaan viime viikolla Pohjanmaalla Oulun eteläpuolisissa jokivesistöissä. Pohjanmaan järvien vedenkorkeudet nousevat nopeasti vielä tälläkin viikolla. Pohjois- ja Itä-Suomessa ovat kevättulvat vielä edessäpäin.

”Pohjoisessa lumien ja jäiden sulaminen on vasta alkamassa ja tulvan suuruuden ratkaisee lähiviikkojen sulamiskauden sää. Runsaat sateet ja nopeasti lämpenevä sää lisäävät tulvariskiä. Jääpadot voivat nostaa jokien pintoja nopeastikin, tosin jäät ovat normaalia heikommat”, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Viime viikon runsaat sateet nostivat Etelä-Pohjanmaalla jokien vedenkorkeudet samalle tasolle kuin maaliskuun puolivälissä. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla virtaamia nosti myös lumen sulaminen. Siellä virtaamahuiput jäivät keskimääräistä kevättulvaa pienemmiksi.

”Kainuussa, Länsi-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa talvi on ollut runsasluminen ja lumen maksimivesiarvot olivat jopa yli 200 millimetriä. Näillä alueilla luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet nousevat tänä keväänä keskitasojaan korkeammalle, mahdollisesti paikoin jopa tulvarajojen tuntumaan suurten lumimäärien vuoksi”, arvioi SYKEn hydrologi Tiia Vento .

Järvien vedenpinnat ovat jo nyt nousussa, viikkoa tai kahta viikkoa aikaisemmin kuin keskimäärin. Vedenkorkeudet ovat nykyisten ennusteiden mukaan huipussaan toukokuun puolivälin tienoilla. Pohjois-Pohjanmaalla virtaamat ovat kasvussa muun muassa Kiiminkijoella, tämän viikon tulvahuippu on siellä jäämässä keskimääräistä pienemmäksi. Iijoella ja Kuivajoella virtaamahuiput ajoittuvat ennusteen mukaan toukokuun alkuun, ja voivat nousta keskimääräistä suuremmiksi.

Järvi-Suomessa Kymijoen ja Vuoksen vesistöjen latvajärvien vedenkorkeudet nousevat nyt nopeasti ja saavuttavat keskimääräistä korkeammat kevättasonsa lähiviikkoina. Suurten järvien, kuten Saimaan ja Päijänteen hidas nousu jatkuu vielä kesäkuussakin.

Kittilässä lunta paljon, tulvat mahdollisia

Lapin jokiin ennustetaan pääsääntöisesti tavanomaisen suuruisia kevättulvia. ”Tulvien lopullisen suuruuden ratkaisee kuitenkin sulamiskauden sää ja mahdolliset jääpadot”, muistuttaa SYKEn hydrologi Jari Uusikivi.

Lapissa etenkin Ivalo-, Tornio-, ja Ounasjoella on mahdollisuus tavanomaista suurempaan kevättulvaan lumimäärien perusteella. Kittilässä lunta on tänä vuonna noin 20 mm enemmän kuin viime vuonna. Tämän hetkisen ennusteen mukaan lumi sulaa hitaasti ja tulva jäisi siten todennäköisesti suunnilleen keskimääräisen suuruiseksi. Ensimmäisenä tulvahuippu saavutetaan Simojoella ennusteiden mukaan toukokuun puolivälin tienoilla, Ounasjoella Kittilässä todennäköisesti pian sen jälkeen ja Tornionjoella Torniossa toukokuun loppupuoliskolla. Vesistöennusteet ovat herkkiä lämpötilaennusteelle lumen sulannan nopeuden vuoksi ja tarkentuvat koko ajan kevään edetessä.

Tulvakeskuksen tulvatiedote

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Tulvakeskuksen toimittama ajankohtainen vesitilanne on kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa:

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Tiia Vento, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 734, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Ari Koistinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 287, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: