Iijoella tulvat huipussaan tällä ja ensi viikolla, Lapin tulvat nousussa

Tiedote 8.5.2015 klo 10.22
Ivalojoki
Ivalojoen suistoa keväällä 2008. © Kuva: Aarno Torvinen / Ympäristöhallinnon kuvapankki

Tulvakeskus tiedottaa 8.5.2015

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoella ja Kuivajoella sekä Etelä-Lapissa jokien virtaamat kasvavat nopeasti. Kuivajoki ja Simojoki saavuttavat lähellä keskimääräistä kevättulvaa olevat virtaamahuippunsa viikonloppuna. Iijoella tulvahuippu on ensi viikolla, jolloin tulvaveden ennakoidaan katkaisevan teitä ainakin Jongunjärven lähettyvillä, ja Pudasjärvellä alavien paikkojen mökit ovat vaarassa kastua. Iijoen sivujoet Livojoki ja Siuruanjoki ovat keskimääräisen kevättulvan suuruisissa tulvahuipuissaan viikonloppuna tai ensi viikon alussa.

Lapin tulvat nousussa

Lämmin sää on saanut lumien sulamisen vauhtiin myös Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla ja jokien virtaamien kasvu on myös voimistunut. Ounasjoen vedenkorkeus nousee lähiviikkoina noin kolme metriä ja saavuttaa keskimääräisen kevättulvan suuruisen huippunsa Kittilässä toukokuun puolivälissä. Kuusamon Oulankajoella vedenpinnan nousu saattaa katkaista Karhunkierroksen alkuviikosta. 

Ivalojoella tulvahuippu on Ounasjoen kanssa samoihin aikoihin tai hieman aiemmin, ja myös siellä virtaamahuipun ennustetaan olevan lähellä keskimääräistä. Tornionjoen tulvahuippu on ennusteen mukaan toukokuun loppupuolella, jäät ovat jo lähteneet joen alaosista. Länsi-Lapissa lunta on ollut runsaasti, joten suuretkin tulvat ovat mahdollisia. Tulvien suuruuden ratkaisee kuitenkin sulamiskauden sää.

Järvien pinnat nousevat korkealle Itä- ja Keski-Suomessa

Itä-Suomessa, Kainuussa ja Keski-Suomessa runsaiden lumien sulaminen ja kevään suuret sademäärät ovat nostaneet suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet keskimääräistä korkeammalle, ja useimpien järvien pinnat ovat edelleen nousussa. Esimerkiksi Lammasjärven, Lentuan sekä Kallaveden ennustetaan nousevan harvinaisen korkealle ja saavuttavan huippunsa toukokuun puolivälissä, Pielisen nousu jatkunee toukokuun lopulle saakka. Lammasjärven pinta voi nousta kastelemaan omakotitaloja Kuhmossa, jos ensi viikolla sataa runsaasti.

Kallaveden vedenkorkeus on noussut 15 cm säännöstelyrajan yläpuolelle ja sen ennustetaan nousevan vielä 15-25 cm kahden seuraavan viikon aikana, mahdollisesti jopa yhtä korkealle kuin keväällä 2012. Pielisen vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 40-80 cm toukokuun loppuun mennessä. Keskiennusteen perusteella vedenkorkeus nousisi kesäkuun alussa tasolle 94.60 m NN. Näin korkealle Pielinen on noussut viimeksi kesäkuussa 1981.

Saimaan vedenpinta on 40 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella ja vedenkorkeuden ennustetaan nousevan toukokuun lopulla lähelle normaalivyöhykkeen ylärajaa. Mikäli kevät on merkittävästi keskimääräistä sateisempi, joudutaan Saimaalla harkitsemaan poikkeusjuoksutuksia. Vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän koko kesän tavallista ylempänä.

Päijänteen vedenkorkeus on nyt noin 40 cm ajankohdan mediaania ylempänä ja sen ennustetaan nousevan juhannukseen mennessä vielä 20-35 cm.

Tulvakeskuksen tulvatiedote

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Tulvakeskuksen toimittama ajankohtainen vesitilanne on kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa:

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Tiia Vento, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 734, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Jari Uusikivi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 718, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Ari Koistinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 287, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: