Lapin jokien vedenpinnat nousussa – Tornionjoki voi nousta tulvalukemiin loppuviikolla

Tiedote 25.5.2015 klo 15.52
Iijoen tulvat toukokuussa 2015. Kuva: Timo Hampinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
© Kuva: Timo Hampinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Tulvakeskus tiedottaa 25.5.2015

Tornionjoki nousee edellistä tulvahuippua korkeammalle ja mahdollisesti vahinkorajalle Torniossa viikon puolivälin jälkeen, aikaisintaan keskiviikkona. Pellossa vesi voi tulvia sisään viemäreistä ja nousta paikallisteille jo torstaina, ja korkeimmillaan vesi on tämän hetkisen ennusteen mukaan sunnuntaina tai maanantaina. Tulvan suuruuteen vaikuttaa muun muassa keskiviikolle ennustettujen sateiden toteutuminen.

Ounasjoen vedenkorkeus kääntyi viikonloppuna nousuun ja uudesta huipusta ennustetaan edellisen suuruista. Kittilässä vesi on jo noussut yli rajan, jossa se herkästi nousee viemäreihin. Vedenpinnan nousu on kuitenkin jo hidastunut ja tulvahuippu koettaneen lähipäivinä.

Tenojoen Onnelansuvannossa vedenpinta nousee korkeammalle kuin viikko sitten ja viikon keskivaiheille ajoittuvasta tulvasta ennustetaan keskimääräisen kevättulvan suuruista.

Järvet nousivat harvinaisen korkealle tänä keväänä – osassa nousu jatkuu

Kallaveden ja Pielisen pinnat ovat harvinaisen korkealla. Kallaveden pinnan nousu on jo tasaantunut, Pielisen ennustetaan jatkavan nousua vielä kesäkuun alkuun. Pielisen vedenkorkeus on nyt noin 50 cm tavallista korkeammalla. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee 5-10 cm kesäkuun alkuun mennessä. Keskiennusteen perusteella vedenkorkeus nousisi kesäkuun alussa tasolle 94.45 m NN, yhtä korkealle kuin kesäkuussa 2012. Jos lähiviikkojen sää on sateinen, voi vedenkorkeus jatkaa nousua ja nousta kesäkuun lopulla jopa 15 cm korkeammalle.

Suurin osa järvistä on jo saavuttanut kevään huipputasonsa, mutta Pielisen lisäksi esimerkiksi Päijänne ja Saimaa nousevat vielä. Saimaan vedenpinta on 45 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 15–25 cm kesäkuun puoliväliin mennessä, jolloin se on lähellä normaalivyöhykkeen ylärajaa. Tällöin Saimaalla joudutaan harkitsemaan poikkeusjuoksutuksia, mikäli kesäkuun säästä tulee sateinen. Tämänhetkisen ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee maksimikorkeuteen kesä-heinäkuun vaihteessa. Vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän koko kesän tavallista ylempänä.

Luonnontilaisissa järvissä ennätyksiä rikki

Luonnontilaisten järvien vedenpinnat nousivat monin paikoin tavanomaista korkeammalle tänä keväänä. Uusia vedenkorkeusennätyksiä tehtiin usealla Iijoen latvajärvellä (esim. Tyräjärvi, Korvuanjärvi, Naamankajärvi), Vikajärvellä lähellä Rovaniemeä, Kainuun Pesiöjärvellä ja Kuusamon Muojärvellä. Myös Oulankojoen vedenpinta nousi muutaman sentin edellistä ennätystä korkeammalle.

Tulvakeskus_logo

Tulvakeskuksen tulvatiedote

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Tulvakeskuksen toimittama ajankohtainen vesitilanne on kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa:

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Tiia Vento, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 734, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: