Valtakunnallinen leväkatsaus 18.6.2015: Juhannusviikon sinilevätilanne rauhallinen

Tiedote 18.6.2015 klo 12.43

Merialueilla ei ole vielä havaittu sinileväkukintoja. Sisävesilläkin sinilevähavaintoja on tehty vain muutama. Vesien tavanomaista viileämpi lämpötila on hidastanut sinilevien runsastumista alkukesästä.

Järvillä vain muutamia havaintoja sinilevistä

”Sinileviä on havaittu järvillä edelleen ajankohtaan nähden hyvin vähän. Hieman sinilevää on havaittu seitsemällä valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsaita tai erittäin runsaita sinilevien pintakukintoja ei ole todettu. Sinileviä havaitaankin yleensä enemmän heinä-elokuun lämpiminä ajanjaksoina”, kertoo biologi Satu Maaria Karjalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat edelleen kahdesta kolmeen astetta viileämpiä kuin keskimäärin ajankohtana. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 12-15 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 10-11 astetta ja Lapissa enimmäkseen 8-10 astetta.

Merialueilla ei vielä sinilevää

Merialueilla ei ole havaittu sinilevää ja juhannusta saataneenkin viettää ilman suurempia sinileväesiintymiä. Runsaimmin sinileviä on Itämerellä yleensä vasta heinä-elokuun taitteessa. Näin alkukesästä männyn siitepöly saattaa kuitenkin värjätä veden pintaa ja rantoja muistuttaen erehdyttävästi sinileväkukintaa.

Vesien lämmetessä sinilevätilanne saattaa muuttua nopeasti. Viileä sää on kuitenkin toistaiseksi pitänyt meriveden pintalämpötilan alhaisena. Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Pohjanlahden rannikolla veden lämpötila on edelleen 10 asteen tuntumassa, Pohjanlahden ja erityisesti Perämeren avomerialueilla vesi on vieläkin kylmempää.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina, tikkuina tai hiutaleina. Se ei jää keppiin roikkumaan kuten isokokoisemmat rihmamaiset levät. Lasiastiassa vettä seisotettaessa sinilevä nousee noin tunnin kuluessa veden pinnalle.

Siitepöly näyttää erehdyttävästi sinilevältä, mutta sitä on vedessä eniten keväällä ja alkukesällä. Jos siitepölyä on vedessä runsaasti, sitä on yleensä myös kuivalla maalla, missä se peittää esimerkiksi terasseja ja puutarhakalusteita. Sinilevät puolestaan esiintyvät vedessä tai rantaviivalla ja runsastuvat kesällä vesien lämmettyä, eli yleensä vasta keskikesästä eteenpäin.

Sinilevän voi kuitenkin varmuudella tunnistaa ainoastaan mikroskooppitutkimuksella, joten veden värjäymiin tulee aina suhtautua asianmukaisella varovaisuudella.

Suomen ympäristökeskuksen levätiedotus toivottaa kaikille hyvää juhannusta!

.

Iso kartta viikon 25 levätilanteesta

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja:

Merialueilta

Tutkija Heidi Hällfors, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

Biologi Satu Maaria Karjalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 262, etunimi.toinennimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)


Kohderyhmä: