Valtakunnallinen leväkatsaus 30.7.2015: Sinilevät runsastuneet järvillä ja merialueilla

Tiedote 30.7.2015 klo 12.10

Sisävesillä sinilevän määrä on lisääntynyt, mutta on edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä pienempi. Suomen avomerialueilla sinilevää on havaittu pintakukintana Selkämerellä, mutta muutoin tuulinen sää on estänyt laajat pintaesiintymät.

Järvillä sinilevä runsastunut

”Sisävesillä levää on havaittu selvästi enemmän kuin edellisinä viikkoina, mutta tilanne on ajankohtaan nähden rauhallinen. Havaintojen määrät ovat edelleen keskimääräistä alhaisemmat”, kertoo limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevää on esiintynyt yhteensä 46 valtakunnallisella havaintopaikalla. Erittäin runsasta sinilevien pintakukinta oli yhdellä ja runsas kuudella havaintopaikalla. Runsaimmat havainnot painottuvat Etelä-Suomeen. Kansalaisilta tulleiden havaintojen perusteella kolmella järvellä on ollut erittäin runsas sinileväesiintymä.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 16-20 astetta, Lapissa ja Kainuussa 12-16 astetta.

Merialueilla tuuli pitänyt sinilevien pintaesiintymät kurissa

”Selkämerellä Porin ja Rauman välisellä avomerialueella on sinilevää pintakukintana. Tuulinen sää on kuitenkin pitänyt sinilevät pääasiassa veteen sekoittuneena, eikä laajoja sinilevien pintaesiintymiä ole tästä syystä päässyt juurikaan muodostumaan Itämerellä”, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Rannikkoalueilta on ilmoitettu sinilevähavaintoja Järvi-meriwiki -palveluun hieman enemmän kuin aiemmin tänä kesänä. Sinilevähavaintoja on tullut Rauman, Turun, Paimionlahden, Kustavin ja Korppoon rannikkoalueilta sekä Kotkan edustalta.

Meriveden pintalämpötila Suomenlahdella on noin 15-17 astetta, ja muilla Suomen merialueilla noin 14-16 astetta.

Sinilevät osa Itämeren kasviplanktonyhteisöä

Kasviplankton koostuu sinilevien eli sinibakteerien lisäksi lukuisista mikroskooppisen pienistä yksisoluisista levälajeista. Kasviplanktonin rooli ravintoverkossa on huolehtia ulapan perustuotannosta, samoin kuin vihreät kasvit huolehtivat perustuotannosta maalla.

Koostumukseltaan terve kasviplankton on edellytys terveelle eläinplankton- ja kalakannalle. Se ei sisällä muille vesieliöille haitallisia lajeja ja on kasviplanktonia ravintonaan käyttävien eläinten kannalta ravintokoostumukseltaan hyvälaatuinen ja helposti hyödynnettävissä. Kasviplanktonin koostumusta seurataan mikroskopoimalla vesinäytteitä, sillä esimerkiksi pelkkä sinilevien pintakukintojen esiintyminen ei kerro kasviplanktonyhteisöstä kokonaisuutena.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 31 levätilanteesta

Lisätietoa ja ohjeita

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE (31.7. saakka)
p. 0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Minna Kuoppala, Suomen ympäristökeskus SYKE4 (3.8.alkaen)
p. 0295 251 324, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)

 

 

 

 

 

 

 


Kohderyhmä: