Vesitilanne elokuun lopussa 2015: Kesän lämpimimmät vedet elokuussa, pinta- ja pohjavedet kääntyivät laskuun

Tiedote 2.9.2015 klo 9.29
Piikstammi, Kuusamo 16.8.2015.
© Kuva: Jarkko Koskela

Elokuussa pitkään jatkunut lämmin ja sateeton säätila näkyi selvästi vesistöissä. Sekä pinta- että pohjavedet kääntyivät laskuun koko maassa. Lisäksi pintavesien lämpötilat nousivat koko kesän korkeimpiin lukemiin.

”Koska lämmin jakso jatkui aina elokuun loppuun saakka, pintavesien viileneminen siirtyi myöhemmäksi. Siksi pintavesien lämpötilat olivat elokuun loppupuolella koko maassa ajankohdan keskimääräisiä arvoja korkeampia”, toteaa hydrologi Jarkko Koskela Suomen ympäristökeskuksesta.

Kohti syksyä

Vedenkorkeudet ja virtaamat ovat paikoin nousseet runsaiden sateiden vaikutuksesta Itä-Suomessa ja Kainuussa. Vesitilanne on muuttumassa kuivasta kohti tyypillisempää syksyistä tilannetta. "Maaperä on edelleen varsin kuivaa, joten syyskuun alkupuolella sateet eivät nosta merkittävästi virtaamia", ennustaa tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta. Järvien pinnat ovat pääosin laskussa, mutta ajankohtaan nähden edelleen korkealla paikoin Järvi-Suomessa.

Vesitilanne elokuussa 2015

Sadanta

Elokuussa lähes koko maassa satoi keskimääräistä vähemmän. Elokuun viimeisten päivien vesisateet nostivat sademäärän kuitenkin tavanomaisiin lukemiin Etelä-Lapissa ja Itä-Suomessa, vaikka sielläkin elokuun keskivaiheilla oli pitkä kuiva jakso. Etelärannikolla ja Lounais-Suomessa satoi elokuussa paikoin vain noin 20–30 mm, mikä on vain noin kolmannes elokuun tavanomaisiin sademääriin verrattuna.

Vesistöjen vedenkorkeus ja virtaama

Elokuun pitkä lämmin ja sateeton jakso käänsi vedenkorkeudet ja virtaamat laskuun koko maassa. Erityisesti pienissä jokivesistöissä lasku oli selvää, ja lasku taittui vasta elokuun viimeisten päivien paikoin rankkojenkin vesisateiden myötä. Myös isommat järvet kääntyivät elokuun kuluessa laskuun. Suurista järvistä esimerkiksi Saimaa ja Kallavesi ovat kuitenkin edelleen ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeammalla, Längelmävesi taas edelleen tavanomaista alempana.

Keskivirtaamat olivat pohjoisen päävesistöissä elokuussa edelleen selvästi tavanomaista suurempia kostean alkukesän seurauksena. Kokemäenjoessa ja Vantaanjoessa sateeton jakso laski elokuun keskivirtaamat keskimääräistä pienemmiksi.

Pohjaveden korkeus

Elokuun lämpimät säät käänsivät koko maassa pohjaveden pinnat laskuun. Sateisen alkukesän seurauksena pohjaveden pinnat ovat kuitenkin suuressa osassa maata 10–50 cm yli ajankohdan keskiarvon. Poikkeuksen tekevät maan itäosa sekä paikoitellen rannikkoseutu, joissa pinnat ovat 10–20 cm alle keskiarvojen. Vuoden 2014 elokuuhun verrattuna pohjaveden pinnat ovat jopa 30–80 cm korkeammalla.

Pintaveden lämpötila

Viileinä pysytelleet pintavedet lämpenivät elokuun 10. päivän jälkeen voimakkaasti. Monilla järvillä koko kesän korkeimmat lukemat mitattiin 20. päivän paikkeilla. Ajankohtaan nähden vesi oli tuolloin 2–5 astetta tavanomaista lämpimämpää. Vielä kuun lopussa Etelä- ja Keski-Suomen järvissä oltiin yleisesti 16–18 asteen lukemissa, Lapissakin monilla järvillä 15 asteen tuntumassa. Syyskuun ensimmäisellä viikolla on odotettavissa pintavesien nopea viileneminen.

Lisätietoja

SYKEn vesitilannepalvelu
Ajankohtaisesta vesitilanteesta päivittyvää tietoa osoitteessa:

SYKEn hydrologit Twitterissä

Vesitilanne yleensä:

Hydrologi Jarkko Koskela, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 307, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi [jarkko.j.koskela]

Johtava hydrologi Esko Kuusisto, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 330, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Pohjavesi:

Hydrogeologi Mirjam Orvomaa, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 484, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Geohydrologi Risto Mäkinen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 446, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi [risto.p.makinen]

Vesistöennusteet:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tarkempia maakuntakohtaisia tietoja vesitilanteesta saa lisäksi ELY-keskuksista.

 


Kohderyhmä: