EU:ssa ryhdytty seuraamaan sopeutumista ilmastonmuutokseen

Tiedote 9.12.2015 klo 14.37
retkiluistelija
Kuva: YHA kuvapankki.

Euroopan ympäristöviraston julkaisema tuore selvitys tarkastelee ensi kertaa Suomen ja muiden Euroopan maiden tekemää seurantaa ja arviointia ilmastonmuutoksen sopeutumistoimista. Suomen ympäristökeskus oli mukana selvittämässä asiaa neljän muun eurooppalaisen tutkimuslaitoksen kanssa.

”Tarve seurata ja arvioida sopeutumistoimia on tunnistettu useimpien EU-maiden kansallisessa ilmastopolitiikassa, myös Suomessa alkuvuodesta hyväksytyssä ilmastolaissa. Tällä hetkellä 14 Euroopan maata ovat kehittäneet tai kehittämässä kansallisen tason seuranta- ja arviointijärjestelmiä. Useimmat näistä maista pyrkivät seuraamaan sopeutumispolitiikan ja –toimenpiteiden toimeenpanoa. Lisäksi osa maista pyrkii laajemmin ymmärtämään toimenpiteiden vaikuttavuutta”, SYKEn tutkija Kirsi Mäkinen kertoo.

Raportti esiteltiin viime viikolla Pariisin ilmastokokouksessa komission järjestämässä oheistapahtumassa. Paneelikeskusteluun osallistuivat myös OECD:n ja Euroopan investointipankin edustajat ja siinä todettiin, että sopeutumisen seurannassa on tärkeintä paneutua siihen, miten haavoittuvuus ilmastonmuutokselle vähenee.

”Tämä on vaativampaa kuin laskea esimerkiksi rakennettujen tulvavallien pituudet, mutta pitkällä aikavälillä paljon tärkeämpää”, tilaisuudessa mukana ollut SYKEn professori Mikael Hildén painottaa.

Selvityksen kokoama ja jakama tieto maiden eri tavoista vastata seurannan ja arvioinnin asettamiin haasteisiin edistää oppimista ja auttaa maita kehittämään arviointimenetelmiä sekä vahvistamaan seuranta- ja arviointitiedon hyödyntämistä sopeutumispolitiikan ja toimien edelleen kehittämisessä.

Raportin työstivät Euroopan ympäristövirasto EEA, the Austrian Environment Agency (Itävalta), Alterra (Hollanti), CMCC (Italia), SYKE (Suomi) ja UKCIP (Iso-Britannia).

Lisätietoa

National monitoring, reporting and evaluation of climate change adaptation in Europe, EEA Technical report 20/2015

Tutkija Kirsi Mäkinen, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 445

Professori Mikael Hildén, p. 0295 215 173

 


Kohderyhmä: