Valtakunnallinen leväkatsaus 21.7.2016: Merialueilla sinilevät lisääntyneet, järvillä vähentyneet

Tiedote 21.7.2016 klo 12.27

Suomenlahdella ja Saaristomerellä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän. Järvillä sen sijaan sinilevien pintakukinnat ovat vähentyneet. Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienilauttoja on tänä kesänä havaittu muun muassa Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Suopursuruostetta Luumäen Hiijärvellä. Kuva Heikki Taina
Suopursuruostetta Luumäen Hiijärvellä. Kuva: Heikki Taina

Merialueilla sinilevähavaintojen määrä kasvussa

Suomenlahdella ja Saaristomerellä sinilevää havaittiin edellisviikkoa useammilla valtakunnallisen seurannan havaintopaikoilla. Myös Rajavartiolaitoksen tekemien lentohavaintojen perusteella sinilevää oli alkuviikosta veteen sekoittuneena koko Suomenlahden ulappa-alueella sekä Saaristomerellä Jurmon ja Utön eteläpuolisella merialueella. Pintakukintoja ei havaittu. Eteläiseltä Selkämereltä ilmoitettiin havainnot vähäisestä sinileväesiintymästä Rauman ja Luvian saaristosta. Perämeren ainoa ilmoitus sinilevästä oli kansalaishavainto runsaasta esiintymästä Kokkolan rannikolla. 

Lähipäiville ennustettu lämpenevä ja vähätuulinen sää voi edistää pintakukintojen syntymistä eteläisillä merialueilla.

Meriveden lämpötila Suomenlahden ja Selkämeren ulapalla on 17-18 astetta, Perämerellä 14-16 astetta.

Järvillä sinileväkukinnat vähentyneet

Järvillä sinilevien pintakukinnat ovat vähentyneet viime viikosta. Runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin kolmella havaintopaikalla. Kukinta oli erittäin runsasta yhdellä havaintopaikalla. Hieman sinilevää on havaittu 26 valtakunnallisella havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleissa muissa havainnoissa parillakymmenellä paikalla on havaittu sinilevää. Näistä yksi esiintymä oli erittäin runsas ja kaksi runsasta. Esiintymät olivat Etelä- ja Lounais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.

Epävakainen sää on sekoittanut järvien pintavesiä ja vähentänyt sinileväesiintymiä. Sinilevää on havaittu vähemmän kuin tyypillisesti tänä ajankohtana. Sinilevä voi vielä runsastua järvillä sään lämmetessä ja sateiden tuodessa valuma-alueilta lisää ravinteita järviin. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan järvissä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

Pintaveden lämpötilat ovat Etelä-Suomessa monissa järvissä 1–2 astetta tavanomaista kylmempiä, mutta maan pohjoisosissa edelleen hieman tavanomaista lämpimämpiä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 17–20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 19–21 astetta sekä Lapissa 10–18 astetta.

Ruostesienen itiöistä lauttoja järvillä

Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienilauttoja on tänä kesänä havaittu muun muassa Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle. Sitä esiintyy eniten idässä ja pohjoisessa, mutta paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella. Suopursuruostesieni on terveydelle vaaratonta. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.

Havaintolähetillä mukaan levätarkkailuun

Kansalaiset voivat lähettää omia meri- tai järvihavaintojaan sinilevästä tai sinilevättömyydestä älypuhelimella tai netin kautta Havaintolähettiä käyttäen. Näin havainnot tulevat myös muiden vesilläliikkujien nähtäville valtakunnalliselle sinilevähavaintokartalle.

Iso kartta viikon 29 levätilanteesta

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja

Merialueilta

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (22.7. saakka)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (25.7. alkaen)
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (22.7. saakka)
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE (25.7. alkaen)
puh. 0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)


Kohderyhmä: