Talviseuranta kutsuu havainnoimaan muuttuvaa talvea

Tiedote 24.11.2016 klo 7.58

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Talviseuranta 2016-2017, kuva Meriruoko
© Ari Meriruoko, YHAn kuvapankki

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseuranta-kampanjan, jolla kannustetaan kaikkia luonnossa liikkujia kirjaamaan talviseen luontoon liittyviä havaintojaan kansalaishavaintojärjestelmään. Havainnot täydentävät viranomaisten seurantatietoja ja tarkentavat kuvaa talvien muuttumisesta ilmaston lämmetessä.

”Laajempi ja syvällisempi ilmastotietoisuus on tarpeen, jotta ilmastonmuutoksen torjunnan ja sopeutumisen kannalta välttämättömät yhteiskunnalliset muutokset saadaan toteutettua ripeästi. Ilmastonmuutoksen seurauksena arktiset alueet lämpenevät suhteellisesti eniten, ja muutokset ovat jo nyt havaittavissa talvissamme”, ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta sanoo.

Havaintoja kerätään muun muassa lumen syvyydestä ja lumikuormasta, jäätymisestä ja jäiden sulamisesta sekä kymmenestä talvella aktiivisista eläinlajista. Lumen ja jään muutoksia seurataan alkutalvesta aina jäiden ja lumien sulamiseen saakka.

Tavoitteena on lisätä ilmastotietoisuutta sekä innostaa ihmisiä tutustumaan talviseen luontoon ja olemaan mukana tärkeässä tutkimustyössä. Talviseuranta on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille ikään katsomatta.

Koulut voivat halutessaan tilata tutkimusvälineistöä lumipunnituksiin sekä muuta materiaalia opetuksen tueksi. Suunnitteilla on myös Talviseuranta-retkiä. Kampanjan painopiste on tänä vuonna Uudellamaalla, mutta havainnot kaikkialta Suomesta ovat tervetulleita.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseurannan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Protect Our winters Suomen sekä Ehjä ry:n kanssa.

Lisätietoja

  • Talviseurannan nettisivut: www.talviseuranta.fi
  • Havaintojen ilmoittaminen
     
  • ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green, Luonto-Liitto
    Puh. 044 045 8898, malva.green@luontoliitto.fi
  • tutkija Kirsikka Heinilä, Suomen ympäristökeskus SYKE (Lumen ja jään havainnot)
    Puh. 0295 251 155, ryhma@ymparisto.fi [ryhma = kansalaishavainnot]

Aihealue:
Kohderyhmä: