Ari Nissinen: Koteihin hyvää energiaa

RSS
6.4.2017 Ari Nissinen
Ari Nissinen
Ari Nissinen

Mitä on kotien energia? Se on sitä lämpöenergiaa, jolla kodit pidetään miellyttävän lämpöisinä. Ja sähköä, jolla kodin laitteet toimivat. Entä mitä on kotien hyvä energia? Hyvä energia on uusiutuvilla luonnonvaroilla mahdollisimman vähäpäästöisesti tuotettua energiaa. Hyvään energiaan liittyy myös energian järkevä käyttö. Parasta energiaa on käyttämätön energia, sillä täysin ympäristöongelmatonta energianlähdettä ei ole.

Miten hyvää energiaa saataisiin koteihin käytännössä? Asukas voi osaltaan vaikuttaa sen käyttöön ottoon vaikka kevään yhtiökokouksessa. Aurinkosähköpaneelit ovat tulossa myös kerrostaloihin. Asukas voi ehdottaa, että taloyhtiö selvittää mahdollisuutta tuottaa sähköä omilla aurinkopaneeleilla. Niillä voitaisiin tuottaa talon yhteistä sähköä, eli kiinteistösähköä.

Energian säästämisessä auttaa esimerkiksi veden huoneistokohtainen mittaus. Lämmin vesi vastaa noin 30 prosenttia taloyhtiön lämmönkulutuksesta. Uudehkoissa taloissa huoneistokohtainen mittaus onkin jo käytössä ja vanhoissa taloissa se toteutetaan putkiremontin yhteydessä. Mittareihin perustuvaa laskutusta ei kuitenkaan ole kaikissa taloyhtiöissä otettu käyttöön, vaikka se antaisi hyvän kannustimen energian säästämiseen.

Ilmanvaihdon tarkistus voi johtaa merkittäviin energiatehokkuutta parantaviin toimiin. Myös tuuletukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Asunnon ikkunaa ei pidä jättää auki koko päiväksi, vaan kannattaa avata useita ikkunoita samanaikaisesti vähäksi aikaa, jolloin syntyy ristiveto. Modernia asuntoa ei tarvitse tuulettaa ikkunoita avaamalla. Tärkeää on kuitenkin opetella koneellisen ilmanvaihdon oikeanlainen säätäminen. Taloyhtiö voisi ottaa tämän esille vaikka asukasillassa.

Valaistuksessa kannattaa ottaa käyttöön led-lamput. Niiden sähkönkulutus on pienempi kuin energiansäästölamppujen ja valaistuksen laatukin on usein parempi. Kotitalouden sähkövalinta on myös olennainen. Kannattaa suosia uusiutuvilla energialähteillä tuotettua eli vihreää sähköä.

Entä mitä tehdä jos asuu omakotitalossa? Jos käytössä on suora sähkölämmitys, sen tueksi voi hankkia ilmalämpöpumpun. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain pätevyysvaatimukset täyttävä asennusliike, ja asennuksesta kannattaa pyytää todistus. Tärkeää on tarkastaa, että pumpussa on hyvä hyötysuhde.

Omakotitalossa on hyvä olla varaava tulisija. Kannattaa valita tulisija, jolla on pohjoismainen ympäristömerkki, sillä sen päästöt, myös hiukkaspäästöt, ovat vähäisemmät. Halot ja pelletit tulee säilyttää niin, että ne pysyvät kuivina. Tällöin polton aikaiset hiukkaspäästöt jäävät pienemmiksi.

Jos vesikiertoisen lämmityksen lämpö tuotetaan öljyllä, öljykattilan voisi korvata maalämpöpumpulla maaputkistoineen tai pellettejä tai klapeja käyttävällä kattilalla. Puupohjainen ratkaisu sopii paremmin haja-asutusalueelle sekä puun saatavuuden että pienhiukkaspäästöjen kannalta. Jos talo on kaukolämpöverkoston alueella, niin verkostoon kannattaa yleensä liittyä, koska kaukolämpö tuotetaan energiatehokkaasti.

Sähkön käytössä kannattaa ottaa huomioon sähkön tuntihinnoittelu. Jatkossa voi tulla mahdolliseksi valita sähkön käytön ajankohta myös ilmastopäästön mukaan. Tällöin, jos vaikkapa pyykinpesukonetta käyttää pienimmän päästön tunneilla, laitteen päästöt voivat vähentyä vuositasolla jopa 10 prosentilla.

Energiayhtiöt ovat alkaneet tarjota myös kaukolämpöasiakkaille joustotuotteita. Tällöin joustotuotteen valinneiden asiakkaiden lämmönjakelu voi tauota vähäksi aikaa silloin, kun lämmöstä on suurin kysyntä. Näin vähennetään tarvetta rakentaa uutta tuotantokapasiteettia, ja tuotanto voi toimia edullisemmin. Hyväkuntoiset asunnot ja talot kun eivät juuri parissa tunnissa kylmene.

Hyviä, toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja kotien energiatehokkuuden lisäämiseksi ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseksi on siis jo olemassa, ne pitää vain ottaa käyttöön. Suuria poliittisia linjauksiakin aiheesta on tehty. Esimerkiksi Suomen Energia- ja ilmastostrategia ja Helsingin kaupungin energiapäätökset vaikuttavat jatkossa myös kotien hyvään energiaan.

Blogi perustuu Ari Nissisen puheeseen Tiedettä kaupungissa 2017 -tilaisuudessa Kampin kauppakeskuksessa 12.1.2017.

Lisätietoja:

eneuvonta.fi
Esimerkkejä energiatehokkaista kodeista ja eri energiajärjestelmistä. Sivulta löytyvät myös alueelliset energianeuvojat puhelinnumeroineen.

motiva.fi
Neuvontaa muun muassa ilmalämpöpumpuista ja puulämmityksestä.

ilmastoinfo.fi/aurinkosahkoakotiin
Tietoa aurinkosähköpaneelien hinnoista ja toimittajista sekä kokemuksia niiden käytöstä.

hinkufoorumi.fi
Hiilineutraalien kuntien nettisivusto. Esimerkkejä asukkaiden, yritysten ja kuntien teknologiavalinnoista ja muista kasvihuonekaasuja vähentävistä toimista.

ilmastodieetti.fi
Laskuri henkilökohtaisten kasvihuonekaasupäästöjen laskemiseen.

Ari Nissinen toimii ryhmäpäällikkönä SYKEn Kulutuksen ja tuotannon keskuksessa, tutkimuskohteena muun muassa kotitalouksien kulutuksen ympäristövaikutukset ja julkisten hankintojen ympäristöystävällisyys.
Puh. 0295 525 1457
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Blogikirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne edusta Suomen ympäristökeskuksen virallista kantaa.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.