Kirja: Vesien vuoksi -suomalaisen vesiensuojelun vaiheita

Uutinen 10.4.2017 klo 11.49
hydroauto_Syken hydrologian kuvaarkisto leveä
@ Suomen ympäristökeskuksen hydrologian kuva-arkisto

Suomen Vesiyhdistys ry julkisti tietokirjan suomalaisen vesiensuojelun vaiheista Maailman vesipäivänä 22.3.2017. Vesiensuojelun historia piirtyy teoksessa lähes 100 vesiensuojelun vaikuttajan voimin. Tuloksena on värikäs ja moniulotteinen kertomus vesistöjen suuresta puhdistusurakasta, joka ei vieläkään ole ohi. Kirja on tarkoitettu koko kansan luettavaksi, eikä se edellytä aiempaa tietämystä vesiensuojelusta.

Mitä kulisseissa on tapahtunut?

1900-luvun puolivälin jälkeen moni Suomen vesistö oli kehnossa kunnossa. Töölönlahti haisi, Jyväsjärven vesi syövytti perämoottorit piloille ja Päijännettä pidettiin menetettynä tapauksena. Sitten tapahtui käänne.

Vesien vuoksi – suomalaisen vesiensuojelun vaiheita (toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Erkki Santala & Sanna Vienonen, 288 sivua, ISBN 978-952-9606-20-7) kertoo suorasukaisesti, kuinka vesiä ensin liattiin ja sitten herättiin suojelemaan. Tarinan edetessä kuullaan alalla työskennelleiden mietteitä ja muistoja: Millaisissa tunnelmissa elettiin vesihallinnossa, teollisuudessa ja muilla aloilla? Mitä osattiin ja mitä piti oppia kantapään kautta? Millaisia keskusteluja käytiin kulissien takana?

Kirja on saanut hyvän vastaanoton

Teos on jo saavuttanut laajan suosion: noin 600 kappaletta kirjaa on lähtenyt lukijoille eri puolille Suomea. Vesistöt ja vesiensuojelu koskettavat melkein jokaista suomalaista, ja monilla aloilla on ponnisteltu paljon puhtaiden vesien eteen. Kirjassa pääsevätkin ääneen niin teollisuus, yhdyskunnat, maa- ja metsätalous kuin vesiensuojelun hallinto ja tutkimuskin.

Kirja on tarkoitettu jokaiselle, joka on kiinnostunut vesistöjemme tilasta ja sen kehityksestä – sekä siitä vuosien varrella tehdystä urakasta, jonka ansiosta voimme nyt nauttia puhtaista vesistä osana suomalaista kansallismaisemaa. Vesistöt tarjoavat myös suurelle osalle suomalaisista elintärkeän juomaveden ja teollisuudelle raakaveden. Vesien vuoksi -teos onkin osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Lisätietoja:

Tutkija Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: