Arviota maatalouden ravinnekuormitusriskistä tarkennetaan

Uutinen 19.5.2017 klo 15.39
Sauli Jaakkola
Kaukanaronoja on yksi LOHKO II -hankkeen
kohdealueista. Ojaa perataan lähiaikoina
luonnonmukaisen peruskuivatuksen menetelmin
© Sauli Jaakkola
 

Maataloudesta aiheutuu päästöjä vesiin, mutta tiedot päästöjen suuruudesta ja niihin vaikuttavista tekijöistä ovat edelleen puutteellisia. Mahdollisimman tarkka tieto kuormituksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä auttaa mitoittamaan ja kohdentamaan maataloudelle asetettavat ravinnekuormituksen vähentämistavoitteet entistä tarkemmin.

Raki-rahoitteisessa, hallituksen kärkihankkeessa, LOHKOssa (Lohkon ominaispiirteet huomioiva ravinnekuormitusmallinnus ja sen kehittäminen) vuosina 2015 -16 tarkennettiin ravinnekuormitusmallinnusta (VEMALA/ICECREAM) vedenlaatumittausten ja viljelijöiden antamien lohkokohtaisten tietojen avulla. Työtä jatketaan LOHKO II-hankkeessa vuosina 2017-18. Viidellä kohteella Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa tehtävät automaattiset vedenlaatumittaukset ja viljelijäyhteistyö ovat erittäin tärkeitä mallinnuksen kehittämiselle ja taloustarkastelulle.

Taloustarkastelu mukaan

LOHKO II -hankkeessa jatketaan ravinnekuormitusmallin tarkentamista, mutta uutena mukaan tulee taloustarkastelu. Tavoitteena on kuvata mahdollisimman tarkasti erityyppisten peltojen kuormitusta nykytilassa ja eri viljelyvaihtoehtojen vaikutusta kuormitukseen sekä kuormitusvähennystoimenpiteiden kustannusvaikutusta.

Talousvaikutusten selvittäminen on tärkeää niin tilojen kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Kun maatiloilta edellytetään muutoksia esimerkiksi viljelytekniikkaan tai lannoitukseen ravinnekuormituksen vähentämiseksi, sillä on merkitystä tilan taloudelliseen tulokseen. Tieto on tärkeää myös vesistö- ja merialuekohtaisten ravinnevähennystavoitteiden asettamisessa, kun mietitään eri toimenpiteiden kuormitusvaikutusta ja kustannustehokkuutta. Kalliit ja tehottomat toimenpiteet eivät ole kenenkään etu.

Viljelijöille tietoa päätöksenteon pohjaksi

Kohdealueiden tilat saavat omaa tilaa koskevat mittaustulokset sekä mallin tuottamat peltolohkokohtaiset arviot eri viljelyvaihtoehtojen vaikutuksesta ravinnehuuhtoumiin ja eroosioon sekä tiedot esitettyjen menetelmien vaikutuksesta kasvikohtaiseen ja koko tilan taloudelliseen tulokseen. Viljelijöille kehitetään myös uusi työkalu, jolla viljelijä tai neuvoja voi laskea arvion lohkon ravinnehuuhtoumasta ja eroosiosta, kun laskentapohjaan syötetään tilan viljelytiedot tai viljelysuunnitelma.

Useita tahoja mukana

LOHKO II -hankkeen toteuttavat yhteistyössä MTK, Uudenmaan ELY-keskus (luonnon- ja vesiensuojelu), SYKE, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys, Luke sekä Pyhäjärvi-instituutti.

LOHKO II -hankkeen rahoittavat Ympäristöministeriö (vesien- ja merenhoidon toimeenpanoa edistävät hallitusohjelman kärkihankkeet) ja hankekumppanit.

Lisätietoja

Asiantuntija Airi Kulmala, MTK, airi.kulmala@mtk.fi


Kohderyhmä: