Etelä- ja Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien vesistöt ja ympäristö yhdessä hyvään tilaan = Kolmen VYYHTI

Uutinen 22.5.2017 klo 13.25
Juha Huusko
© Juha Huusko

Valtion resurssien vähentyessä vesistökunnostushankkeiden vastuu ja toteutus on yhä enemmän siirtymässä toimijoille, joilla ei ole aiempaa kokemusta vesistökunnostuksista. Kolmen Vyyhti tukee paikallistason toimijoita vesistöjen, rantojen ja valuma-alueiden kunnostustoimenpiteiden valinnassa, suunnittelussa ja lupakäsittelyssä Pohjanmaan maakuntien alueilla. Hanke avustaa myös rahoitusjärjestelyissä, toteutuksen läpiviennissä ja seurannassa.

Hankkeessa tarkastellaan kolmen osa-alueen muodostamaa kokonaisuutta; vesistö, rannat ja valuma-alue.  Näiden osalta konkreettisia toimenpiteitä ovat: valuma-alueselvitykset ja – suunnitelmat, rantojen ja vesienhoidon suunnitelmat, esimerkkikohteiden kunnostustoimenpiteiden näytösluontoinen toteutus. Esimerkkikohteiksi valitut valuma-aluesuunnitelmat pitävät sisällään useita erilaisia kunnostustoimenpiteitä, kuormituslaskelmia ja pienempiä suunnitelmia sekä selvityksiä.

 

 

Tavoitteena on parantaa luonnon monimuotoisuutta, vesien ja kalaston tilaa ja edistää vesien- ja ympäristönhoitoa luomalla toimintamallit ja pitkäjänteinen välittäjäorganisaatiomalli pienimuotoisen kunnostus- ja hoitotoiminnan tueksi.

Kolmen vyyhti kartta
Hanke on alueensa luonteen mukaisesti kaksikielinen.

Hankkeessa on järjestetty työpajoja kaikkien kolmen maakunnan alueella ja osallistujia on ollut runsaasti. Kesän Farmari-näyttelyssä Seinäjoella hanke on mukana näyttelyosastolla, päivittäisillä jokilaivaristeilyillä ja Hyypänjokilaaksoon järjestettävällä tutustumisretkellä.  Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus järjestää vielä esimerkiksi kohdekohtaisia työpajoja ja lyhytkursseja, osallistutaan kesätapahtumiin sekä muiden hankkeiden ja sidosryhmien toimintaan.

Hanketta toteuttaa Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan (Österbottens) ProAgrioiden kanssa Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelman (2014–2020) tuella.

Lisätietoja

Hankevetäjä Satu Järvenpää, Pohjanmaan Vesi ja Ympäristö ry, satu.jarvenpaa@vesiensuojelu.fi


Kohderyhmä: