Talkoot tulossa – Karkkilan Pitkälänkosken Jokijuhlassa tietoa ja toimintaa

Uutinen 22.5.2017 klo 14.06
Anu Suonpää
© Anu Suonpää

Suomen luonnon päivänä la 26.8. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry sekä maa- ja metsätalousministeriö järjestävät Jokijuhlan Karkkilan Pitkälänkoskella. Jokijuhlassa yleisö pääsee kunnostamaan käsivoimin taimenen kutusoraikkoja ja tutustumaan monimuotoiseen jokiluontoon ja kalojen elämään.

Suomen luonnon päivää juhlitaan lauantaina 26.8.2017 näyttävästi ympäri Suomea. Tapahtuma on yksi Suomi 100 -juhlavuoden huipentumista. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö (Luvy) ry sekä maa- ja metsätalousministeriö osallistuvat karkeloihin järjestämällä Jokijuhlan Karkkilan Pitkälänkoskella. Jokijuhlassa yleisö pääsee kunnostamaan käsivoimin taimenen kutusoraikkoja ja tutustumaan monimuotoiseen jokiluontoon ja kalojen elämään. ”Jokijuhlassa haluamme innostaa paikallisyhteisöjä talkoisiin virtavesien kunnostamiseksi ja kalojen elinympäristöjen parantamiseksi. Talkootoiminnalla ja sitä kautta yhteisen hyvän edistämisellä on Suomessa pitkät perinteet, joten se sopii hienosti Suomi 100 -teemaan”, toteaa hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä Luvystä.

Jokijuhlassa kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan joen kunnostusta. Paikalle tuodaan taimenen kutupaikan materiaaliksi sopivaa soraa, jota kannetaan ämpäreillä uomaan. ”Kunnostusrastille kannattaa tulla kumisaappaissa ja säänmukaisissa ulkotyövaatteissa”, opastaa uoman soraistusta Jokijuhlassa ohjaava Markus Penttinen Virtavesien hoitoyhdistyksestä. Fyysisen kunnostustyön lisäksi Jokijuhlassa on tarjolla perhokalastuksen kokeilua, joen pohjaeläimiin tutustumista ja tietoa kalalajeista. "WWF on mukana Jokijuhlassa jakamassa tietoa kalakantojen tilasta ja kestävistä kalavalinnoista. Haastan kaikki mukaan Jokijuhlaan testaamaan oman tietämyksensä kalakannoista ja niiden tilasta", kannustaa WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.   

Pitkälänkoski – harvinainen luontohelmi

Karjaanjoessa sijaitseva Pitkälänkoski on yksi Etelä-Suomen hienoimpia perhokalastuskohteita. Aikoinaan koski perattiin tukinuittoa varten, eli joesta poistettiin kivenlohkareet ja uomaa suoristettiin. Perkauksien jäljiltä koski ennallistettiin vuonna 1995. Alueella on hyvät puitteet taimenen elinalueeksi, mutta taimenen lisääntyminen onnistuu heikosti. Vuonna 2016 tehtyjen kartoitusten perusteella lisääntymistä haittaavat muun muassa soraikkojen huono kunto tai puute. Suomen luonnon päivänä 26.8. aloitetaan kutualueiden kunnostaminen Jokijuhlassa, ja kunnostus jatkuu seuraavan viikon ajan WWF:n ja Luvyn yhteisen talkooleirin muodossa osana Freshabit Life IP -hanketta.

Karkkilan Pitkälänkosken kunnostus on osa Luvyn hankekokonaisuutta, jonka tavoitteena on lohikalojen palauttaminen Karjaanjoen vesistöön ja erittäin uhanalaisen raakun pelastaminen. Kunnostuksilla tavoitellaan vesien hyvää ekologista tilaa, jossa lohikalojen elinalueet ja vaellusreitit muodostavat yhtenäisen ekosysteemin ja raakun kasvuolosuhteet ovat parantuneet. Luvy on mukana valtakunnallisessa Freshabit Life IP -hankkeessa, jossa Länsi-Uudenmaan toimena edistetään kalateiden rakentamista Mustionjoen voimalaitospatoihin sekä kunnostetaan virtavesiä.

Tervetuloa Jokijuhlaan!

La 26.8.2017 klo 12-16
Karkkilan Pitkälänkoski
Puhdistamontie 12, 02600 Karkkila

Lisätietoja

Hankekoordinaattori Ekaterina Ikonen, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, ekaterina.ikonen@vesiensuojelu.fi


Kohderyhmä: