Valtakunnallinen leväkatsaus 20.7.2017: Järvien sinileväkukinnat vähentyneet viime viikosta, avomerellä levää veteen sekoittuneena

Tiedote 20.7.2017 klo 12.40
Merimaisema
© Kuva: Ilkka Lastumäki / itameri.kuvat.fi

Sääolosuhteet ovat edelleen hillinneet sinileväkukintojen kasvua ja järvien havainnot ovat viime viikosta peräti vähentyneet. Avomerialueilla Suomenlahden länsiosassa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa sinilevää on veteen sekoittuneena ja tyynellä säällä lauttoja voi muodostua nopeasti. Sisävesien pintalämpötilat ovat 1–4 astetta tavanomaista viileämpiä.

Järvillä sinilevää havaittu edellisviikkoa vähemmän

Sinileväkukinnat ovat vähentyneet järvillä viime viikosta. Havaintoja on tehty tällä viikolla valtakunnallisilla seurantapaikoilla ajankohtaan nähden pitkänajan keskiarvoa vähemmän.

Hieman sinilevää on havaittu 20 havaintopaikalla ja runsaasti 3 havaintopaikalla. Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu seurantapaikoista edelleen vain Pyykösjärvellä Oulussa. Pisimpään sinilevää on tänä kesänä esiintynyt seurannan piiriin kuuluvista järvistä Lappeenrannan Haapajärvellä, jossa kukinta jatkuu seitsemättä viikkoa.

Kansalaisilta tulleiden havaintojen määrä on lisääntynyt ja tällä viikolla 21:ssa tapauksessa on havaittu levää. Levähavaintoja löytyy Oulun eteläpuolelta muun muassa Tampereen, Lappeenrannan, Jyväskylän ja Joensuun seuduilta.

Järvien pintalämpötilat ovat edelleen 1–4 astetta viileämpiä kuin tyypillisesti tähän aikaan heinäkuussa. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 16–19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16–18 astetta ja Lapissa 13–15 astetta.

Merialueilla sinilevät veteen sekoittuneena

Sinilevää on pääasiassa veteen sekoittuneena läntisen Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan pohjoisosan avomerialueilla. Hieman sinilevää on havaittu Kemiönsaaren, Naantalin ja Rauman valtakunnallisen leväseurannan rannikkopaikoilla. Lisäksi kansalaiset ovat ilmoittaneet sinilevähavainnoistaan Havaintolähetti-sovelluksen avulla Järvi-Meriwikiin läntiseltä Suomenlahdelta, Saaristomereltä, Selkämeren eteläosasta ja Perämeren rannikolta.

Tyynellä säällä sinilevämassa voi nousta veden pintakerrokseen muodostamaan sinilevälauttoja hyvinkin nopeasti. Meriveden pintalämpötila on pääasiassa noin 14–15 astetta, Perämerellä hieman alhaisempi.

Iso kartta viikon 29 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Lisätietoja
 

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Ryhmäpäällikkö Risto Lignell, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.7. saakka)
puh. 0295 251 377, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ryhmäpäällikkö Vivi Fleming-Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (24.7. lähtien)
puh. 0295 251 879, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Viestintä

Viestintäassistentti Suvi-Anne Kinnunen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 840, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: