Valtakunnallinen leväkatsaus 17.8.2017: Selkämeren eteläosassa runsaita sinilevän pintakukintoja, järvillä sinilevän määrä lisääntynyt

Tiedote 17.8.2017 klo 12.38
Selkämeren leväkukinnat
Sinilevien pintakukintaa Selkämeren eteläosassa Landsat 8 -satelliitiin kuvassa 14.8.2017.
Alhaalla Ruotsin ja Ahvenanmaan rannikkoa.
© Alkuperäinen kuva: USGS/NASA Landsat Program; prosessointi: SYKE

Suomen merialueilla esiintyy edelleen sinileviä erityisesti Selkämeren eteläosassa. Rannikon havaintopaikoilla on havaittu jonkin verran sinilevää. Järvillä sinilevän määrä on edelleen lisääntynyt, ja runsaita esiintymiä on todettu useilla eteläisen Suomen järvillä.

Merialueilla edelleen sinilevän pintakukintoja

Selkämeren eteläosan avomerialueella on runsaasti sinilevää. Tyynellä säällä se saattaa nousta pintaan ja muodostaa pintakukintoja. Sinilevää on myös Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja Suomenlahden avomerialueella.

”Levälauttojen havaitseminen riippuu pitkälti sääoloista. Tuulet sekoittavat sinilevän pintakerrokseen, josta sitä on vaikea havaita. Tyynellä merellä levälautat voivat nousta pintaan ja virtaukset voivat kasata sinilevää hyvinkin tiheiksi nauhamaisiksi kasaumiksi”, sanoo johtava tutkija Harri Kuosa Suomen ympäristökeskuksesta.

Kansallisen leväseurannan rannikon havaintopaikoista hieman sinilevää on havaittu itäisellä Suomenlahdella, sekä pohjoisen Saaristomeren ja eteläisen Selkämeren rannikolla. Ainoa yksittäinen runsas havainto on Selkämeren rannikolta Uudenkaupungin ja Rauman väliltä Pyhärannasta. Uudenmaan rannikolla ei ole tehty tänä kesänä valtakunnallista leväseurantaa.

Pintaveden lämpötila Suomenlahdella on 15–18 astetta, Saaristomerellä enimmillään 19 astetta, Selkämerellä 14 –16 astetta ja Perämerellä 10–15 astetta.

Järvillä sinilevä runsastunut hieman

Sinilevää on havaittu useammalla järvellä kuin edellisellä viikolla. Levätilanne järvien valtakunnallisilla seurantapaikoilla on kuitenkin ajankohdalle tyypillinen pitkänajan keskiarvon perusteella.

Järvillä hieman sinilevää on havaittu 31 havaintopaikalla ja runsaasti 10 Etelä-Suomen havaintopaikalla. Erittäin runsas sinileväesiintymä on raportoitu kolmella havaintopaikalla: Sipoon Savijärvellä, Nokian Tottijärvellä ja Orimattilan Villikkalanjärvellä. Kansalaisilta Järvi-Meriwikiin saaduista kymmenistä havainnoista 18 tapauksessa on havaittu sinilevää. Näistä neljässä levää on ollut runsaasti.

Lämmin sää suosii sinilevien kasvua ja ne kertyvät veden pinnalle tyynellä säällä. Yleensä sinilevää ja leväkukintoja esiintyy järvillä runsaimmin elokuussa.

Järvien pintalämpötilat ovat noin asteen viileämpiä kuin yleensä elokuun puolivälissä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 17–20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16 astetta ja Lapissa 10–15 astetta.

 

Iso kartta viikon 33 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Kuvia

Lisätietoja
 

Sisävesiltä

Erikoistutkija Satu Maaria Karjalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE (18.8. saakka)
puh. 0295 251 262, etunimi.toinennimi.sukunimi@ymparisto.fi [satu.maaria.karjalainen]

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.8. alkaen)
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE (18.8. saakka)
puh. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.8. alkaen)
puh. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Mika Raateoja, Suomen ympäristökeskus SYKE (18.8. saakka)
puh. 0295 251 536, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.8. alkaen)
puh. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäasiantuntija Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 050 327 5997, etunimi.x.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: