Todellisia MERIhelmiä Vakka-Suomessa

Uutinen 7.9.2017 klo 16.35
VKV uutiskirje Maaseutumegafoni/Mimmi Virtanen
© Maaseutumegafoni/Mimmi Virtanen

Maaseudun kehittämisyhdistys RAVAKKA ry rahoittaa toiminta-alueellaan Vakka-Suomen sydämessä investointeja, jotka parantavat osallistavaa vesistönhoidon suunnittelua, luonnon virkistyskäyttöä ja vesistöjen tilaa. Uudenkaupungin makeavesiallas ja Vehmaan valuma-alue saavat hoitosuunnitelmat, joissa on huomioitu myös vesistöjen ja ranta-alueiden virkistyskäyttö. Lisäksi Lokalahdella uusitaan silta ja kehitetään seitsemän luontokohteen virkistyskäyttöä.

Osallistavaa suunnittelua ja tärkeitä investointeja

Uudenkaupungin makeavesialtaan hoitosuunnitelman tavoitteena on turvata 25 000 ihmisen raakavesilähteen vedenlaatua sekä altaan luonto- ja virkistyskäyttöarvoja. Suunnitelman tueksi tehdään maasto- ja riskikartoituksia, osallistetaan paikallisia ja vapaa-ajan asukkaita, tuodaan esiin kehittämistarpeita sekä koostetaan pitkäaikaisseurantojen tiedot. Uudenkaupungin Veden pintavesilaitos pumppaa makeavesialtaasta päivittäin noin 8 000 m3 raakavettä. Altaaseen laskee Sirppujoki, jonka laajalla valuma-alueella on happamia sulfaattimaita, mikä osaltaan vaikuttaa vedenlaatuun. Hankkeen toteuttaja on Turun Ammattikorkeakoulu ja projektipäällikkönä Pekka Alho.

Vehmaan vesistöjen hoito- ja suojeluyhdistys laatii Vehmassalon vesistöjen hoito- ja virkistyskäyttösuunnitelmaa. Vehmaalla on sikoja monisatakertainen määrä ihmisiin verrattuna, ja maatalouselinkeinot kukoistavat. Vehmaalta vedet laskevat Saaristomereen Vehmassalmen kautta, mikä on Suomen oloissa ainutlaatuinen vuonomainen merenlahti. Hankkeesta kerrottiin vesistökunnostusverkoston uutiskirjeessä 1/2017.

Haavesilta-projektissa toteutetaan Haavaisten vesiensuojeluyhdistyksen pitkäaikainen haave Uudenkaupungin Lokalahdella: maasilta korvataan uudella sillalla. Muutoksen odotetaan parantavan virtausoloja salmessa. Haavaisten vesiensuojeluyhdistys ry on perustettu vuonna 2006 suojelemaan ja parantamaan vesistön tilaa ranta- ja loma-asutuksen alueella. Lisäksi sen tarkoituksena on saattaa alue virkistyskäyttöön soveltuvaksi, luonnonläheiseksi alueeksi. Yhdistys on toteuttanut monia taustaselvityksiä toimintansa tueksi ja toteuttanut erilaisia hoitotoimenpiteitä.

Rannoille myös virkistäytymään!

Pyhärannan Reilassa on kilometritolkulla Metsähallituksen hallinnoimaa, rakentamatonta rantaa, josta on esteetön näköala Selkämeren kansallispuistoon. Reilan kyläyhdistys Reidu toteuttaa alueelle luontopolun taukopaikkoineen ja opasteineen. Valtakunnallisestikin tunnetun lintukohteen Mietoistenlahden palveluvarustus kohenee esteettömän lintulavan ja perhetornin kunnostamisen myötä. Palvelevan kokonaisuuden toteuttaa Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys. Nämä merihelmet ja viisi muuta reittihanketta toteutetaan Leader Ravakan hallinnoimassa LuRe-teemahankkeessa, jonka projektipäällikkönä toimii Tuuli Jansson.

Lisätietoja:

Projektikoordinaattori Tuuli Jansson, Maaseudun kehittämisyhdistys RAVAKKA ry, etunimi.sukunimi@ravakka.fi

Uudenkaupungin makeanvesialtaan hoito- ja käyttösuunnitelma (Turun ammattikorkeakoulu)

Vehmaan vesistöjen hoito- ja suojeluyhdistyksen Facebook-sivut

Haavaisten vesiensuojeluyhdistys

Ravakan virkistyskäyttöhankkeet


Kohderyhmä: