100 suomalaista vesistötekoa -kampanja huipentui Silakkasoutuun

Uutinen 3.10.2017 klo 15.54
vesikirje soudun palkitut pieni
© Päivi Kari

Suomen rotareiden, Suomen Melonta- ja Soutuliiton, Suomen vesiensuojeluyhdistysten liiton, valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston ja Suomen ympäristökeskus SYKEn yhteistyössä järjestämä 100 suomalaista vesistötekoa -kampanja huipentui rotareiden sunnuntaina 1.10.2017 Helsingissä järjestämään Silakkasoutuun ja sen yhteydessä pidettyyn palkintojenjakoon.

Lähivesien ja Itämeren hyväksi 5. kertaa järjestetyn kirkkovenesoudun reitti kulki Töölönlahdelta Kauppatorille. Veneitä oli tällä kertaa mukana 17 ja osanottajia yhteensä noin 300. Soutajien reitti päättyi perinteiseen silakkalounaaseen Helsingin kaupungintalolla, jossa jaettiin myös tunnustukset vesistötekokampanjan yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneille teoille.

”Juhlavuoden teema sopii erityisen hyvin vesiensuojeluun”

Kolme yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanutta vesistötekoa olivat aakkosjärjestyksessä Honkalanrannan luonnonsuojelualue Hämeenlinnassa, Iijokisoutu Taivalkoskelta Pudasjärvelle ja Jäälinjärven talkookunnostukset Oulussa. Tunnustuspalkinnoiksi työstään vesien hyväksi hankkeiden edustajille luovutettiin riihimäkeläiset käsintehdyt lasipalkinnot.

Tunnustukset jakoi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. – Vesiensuojelun onnistumisen edellytys on, että se yhdistää monenlaisia ihmisiä ympäri Suomen, ja Suomi100 -juhlavuoden teema ”Yhdessä” sopiikin siksi erityisen hyvin vesiensuojeluun, iloitsi ministeri. Hän painotti puheessaan myös puhtaan veden roolia maailman tärkeimpänä luonnonvarana ja arveli, että maailman vesipula auttaa meitä suomalaisia arvostamaan runsaita vesistöjämme entistäkin enemmän.

Osallistumismaksuilla tuetaan veden laadun mittauksia Vantaanjoella

Silakkasoudun osallistumismaksuilla kerätyt varat kohdistetaan Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistykselle vedenlaadun mittauksiin Vantaanjoen valuma-alueella, jossa asuu yli miljoona suomalaista. Näin vesistöjen tilan seurannan luotettavuus ja tarkkuus paranevat merkittävästi ja vesiensuojelutoimia voidaan kohdistaa tehokkaammin. Keräyksen ansiosta on vuonna 2018 mahdollista jatkaa entistä kattavampia mittauksia, joiden tuloksia voi seurata reaaliaikaisesti netissä.

100 suomalaista vesistötekoa -kampanjassa nostettiin vuoden mittaan esiin kymmeniä tapahtumia, talkoita, tempauksia ja hankkeita, joita kansalaiset ja yhdistykset ovat tehneet vesien suojelemiseksi. Elokuun loppuun mennessä mukaan ilmoitettiin vaikuttava lista erilaisia tekoja, joiden kautta vesistöissä on saatu yhdessä aikaan merkittäviä parannuksia.

Yleisöäänestykseen valittiin kymmenen tekoa, joiden valinnoissa painotettiin innostavuutta ja ympäristökasvatuksellisia näkökohtia. Ehdokkaat pyrittiin valitsemaan siten, että ne edustavat erilaisia kunnostuskohteita ja tapahtumia mahdollisimman monipuolisesti – sekä pieniä että suurempia - eri puolilta Suomea. Raati halusi nostaa esille erityisesti tekoja, jotka eivät ole suurelle yleisölle vielä tuttuja ja joissa on mukana mahdollisimman paljon paikallisia ihmisiä yhteisöllisyyttä kasvattamassa.

Lisätietoja kampanjasta ja Silakkasoudusta:


Aihealue:
Kohderyhmä: