Kunnille mahdollisuus osallistua mittavaan sähkö- ja kaasuautojen yhteishankintaan

Tiedote 19.12.2017 klo 8.13
Yhteishankinta_kaasuauton_tankkaus, Yhteishankinta_kaasuauton_tankkaus
 

Kunnilla on mahdollisuus tulla mukaan Suomen suurimpaan sähkö- ja kaasuautojen yhteishankintaan. Suomen ympäristökeskuksen SYKEn ja KL-Kuntahankinnat Oy:n suunnitteleman yhteishankinnan tavoitteena on Suomen autokannan vihertäminen lisäämällä tuntuvasti sähkö- ja kaasuautojen määrää.

”Olemme alustavasti kartoittaneet kuntien kiinnostusta ja sen perusteella kysyntää ilmastoystävällisemmille vaihtoehdoille on. Varovastikin arvioiden yhteishankinta saattaisi tuoda kertaheitolla 100 sähköautoa ja 100 biokaasuautoa Suomeen. Hankinnan arvo saattaa nousta jopa kymmeneen miljoonaan euroon. Hankinta toimisi myös voimakkaana signaalina muille toimijoille liikenteen päästöjen vähentämiseksi”, suunnitteluinsinööri Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Hankinta etenee vaiheittain. Hankinnan markkinointi ja kuntien sitouttaminen alkaa jo kuluvana vuonna. Keväällä 2018 toteutetaan hankinnan tekninen vuoropuhelu ja käynnistetään kilpailutus. Ajoneuvot toimitetaan kuntiin loppuvuodesta 2018 alkaen.  

Halvempi hinta, apua kilpailutukseen

Yhteishankinnan tavoitteena on saada mahdollisimman suuri määrä tilauksia ja sitä myötä saavuttaa hintasäästöjä ajoneuvojen hankintahinnasta. Hankinta koskee sekä henkilö- että pakettiautoja.

Yhteishankinta helpottaa kuntien työtä, sillä Kuntahankinnat kilpailuttaa ajoneuvot ja niiden toimitusehdot keskitetysti. Ajoneuvot voi hankkia kunnan omalla rahoituksella tai hankintaan voi käyttää eri rahoituslaitosten tuotteita. Esimerkiksi Kuntarahoitus tarjoaa sähköautojen rahoituksen toistaiseksi nollamarginaalilla.  

Yhteishankintaan pyritään mahdollisuuksien mukaan saamaan mukaan myös helppo ja edullinen tapa hankkia latauspisteitä paikkoihin, joissa ajoneuvot yleensä seisovat kun niitä ei käytetä.

Hanketta rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja se liittyy laajempaan Vähähiilisyys-kiertotalouskiihdyttämö -hankekokonaisuuteen, jossa Suomen ympäristökeskus ja Kuntarahoituksen tytäryhtiö Inspira edistävät vähähiilisiä kiertotalousratkaisuja etenkin kuntakentällä. Yhteishankinta tukee hallituksen tavoitetta saada Suomeen 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä.

Yhteishankinnoista hyviä kokemuksia

Sähkö- ja kaasuautojen yhteishankinnassa hyödynnetään aurinkovoimaloiden yhteishankinnoissa kertyneitä kokemuksia.

Vuonna 2016 SYKE ja Kuntahankinnat järjestivät kaikille Suomen kunnille, seurakunnille, kuntayhtymille ja kuntien omistamille yrityksille suunnatun aurinkovoimaloiden yhteishankinnan. Neljän vuoden mittaisen puitesopimuksen ensimmäisen vuoden aikana on kuntiin toimitettu lähes 60 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 2 MWh. Puitesopimuksessa on asiakkaina 46 organisaatiota.

Graafi

Liikenne_käyttövoima_graafi
 

Lisätietoja

Suunnitteluinsinööri Pasi Tainio, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1676, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hankintapäällikkö Tomi Holma, KL-Kuntahankinnat Oy, puh. 040 754 3527, etunimi.sukunimi@kuntahankinnat.fi

Apulaisjohtaja Jon Forssell, Inspira Oy, puh. 050 435 4337,  etunimi.sukunimi@inspira.fi

Rahoituspäällikkö Daniel Eriksson, Kuntarahoitus Oyj, puh. 050 595 8422,  etunimi.sukunimi@kuntarahoitus.fi


Kohderyhmä: