Vesivarojen paikkatietoja sovitetaan yhteen

Uutinen 22.5.2018 klo 9.31
Vesipyörre
© Kuva: Matti Joukola

Uutta valtakunnallista vesivarojen paikkatietovarantoa valmistellaan parhaillaan SYKEn vetämässä VesiPeto- hankkeessa. Pintavesiä kuvaava paikkatietovaranto valmistuu vuonna 2019 kuten myös suunnitelmat sen laajemmasta käyttöönotosta.

Paikkatietovaranto toimii kansallisena peruspaikkatietona ja referenssiaineistona sekä palvelee laajasti vesivarojen käyttöä ja hoitoa, vesientutkimusta sekä niihin liittyvää tietojärjestelmätyötä. Esimerkiksi käyttäjälähtöisten digitaalisten palvelujen tuottaminen helpottuu, kun yhtenäiset ja yhteensopivat perustietovarannot ovat kaikkien saatavilla ja paremmin hyödynnettävissä.

Valtakunnallisesti kattava ja eheä vesivarojen paikkatietovaranto tulee korvaamaan nykyisiä järviä, uomia, vesimuodostumia ja merialueita sekä niihin liittyviä valuma-alueita kuvaavat osittain rinnakkaiset paikkatietoaineistot sisältäen näiden tiedot yhteensopivassa muodossa.

Paikkatietovaranto koostuu pintavesien perusyksiköistä

Uusi paikkatietovaranto koostuu pintavesien osia kuvaavista ja yksilöivän tunnuksen omaavista perusyksiköistä, jotka luodaan hankkeessa. Samalla suunnitellaan niiden ylläpito osana Maanmittauslaitoksen maastotietokantaa, millä varmistetaan aineistojen ajantasaisuus ja yhteensopivuus muiden kansallisen paikkatietovarannon osioiden kanssa. Perusyksiköiden avulla voidaan luoda tietotuotteita eri käyttötarkoituksiin.

Perusyksiköt otetaan käyttöön hankkeen aikana SYKEn VEMALA-vesistömalleissa. Lisäksi tehdään suunnitelma, kuinka perusyksiköt otetaan laajemmin käyttöön SYKEn ympäristötietojärjestelmissä.

Vesivarojen perustietovaranto (VesiPeto) -hanke

Hankkeessa ovat mukana SYKEn tietokeskus, vesikeskus ja merikeskus. Toteuttamiseen osallistuu SYKEstä paikkatietoasiantuntijoita, vesistöjen mallintajia sekä vesien käytön ja hoidon suunnittelijoita. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Maanmittauslaitoksen Kansallinen maastotietokanta -ohjelman (KMTK) kanssa. Hankkeen rahoittajia ovat maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja SYKE.

Lisätietoja

Kehittämispäällikkö Riitta Teiniranta, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vanhempi tutkija Matti Joukola, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Suunnittelija Jaakko Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Linkkejä


Kohderyhmä: