Varusmiesten virtsan ravinteet talteen Säkylässä

Uutinen 23.5.2019 klo 11.02
Erotteleva kenttäkäymälä
Varusmiehet testaavat parhaillaan virtsan erottelevaa kenttäkäymälää puolustusvoimien harjoitusalueella Säkylässä. © Sari Huuhtanen

Varusmiehet testaavat parhaillaan virtsan erottelevaa kenttäkäymälää puolustusvoimien harjoitusalueella Säkylässä. Ravinteiden kiertoa edistävät käymälät voivat olla tulevaisuudessa arkipäivää erilaisissa suurtapahtumissa, festareilla ja leirintäalueilla.

Jokainen meistä tuottaa vuosittain melkein viisi kiloa typpeä ja puolisen kiloa fosforia. Vain murto-osa niistä päätyy takaisin kiertoon. Typestä suuri osa karkaa jätevedenpuhdistamoilla ilmaan tai kulkeutuu luonnonvesiin. Fosfori puolestaan sitoutuu heikosti liukenevaan muotoon, jolloin sen käyttökelpoisuus kasvien lannoitteena huononee.

Varusmies esittelee kenttäkäymälää
Pioneeri Ville Kujala esittelee MORTTI-käymälää. © Kuva: Sari Huuhtanen

Jos käymäläjätevesijakeet pystytään erottelemaan jo syntypaikalla, esimerkiksi alipaine- ja erottelevilla käymälöillä, ravinteet voidaan saada hyödynnettyä nykyistä tehokkaammin. Ne saadaan talteen myös käyttökelpoisemmassa muodossa kuin jätevedenpuhdistamolta, sillä puhdistamolle tulevaan jäteveteen sekoittuu haitallisia aineita yhdyskuntien ja teollisuuden jätevesistä. Puhdistamolietteen peltokäyttöä onkin viime aikoina kyseenalaistettu esimerkiksi lääkeainejäämien takia.

Pilottikäymälä yhteistyössä Ruotsin kanssa

Säkylässä tutkitaan uudenlaista virtsan haihduttavaa menetelmää. Pilottikäymälä on rakennettu yhteistyössä Ruotsin Maatalousyliopiston (Sveriges Lantbruksuniversitet) kanssa. Siinä hyödynnetään ruotsalaisten kehittämää tekniikkaa, jossa virtsa haihdutetaan käymälän yhteyteen sijoitetussa laitteistossa. Ulostejae käsitellään perinteisesti kompostoimalla.

Virtsan sisältämät ravinteet sidotaan kantoaineeseen ja neste haihdutetaan lämpöpuhaltimien avulla. Lopputuotteen paino on alle kymmenesosa käsiteltävän virtsan painosta. Menetelmä on vielä rautalankaversio, mutta siitä on tarkoitus kehittää myöhemmin paranneltu versio, joka huomioi muun muassa energiatehokkuuden paremmin.

Tähtäimessä myös säästöt

Tavoitteena on, että lopputuotteena syntyvää ravinnepitoista jauhetta voitaisiin käyttää lannoitteena tai maanparannusaineena ja korvata sillä kaupallisia lannoitevalmisteita.

Ravinnekierron tehostamisen lisäksi uudenlaisella kenttäkäymälällä saavutetaan säästöjä. Niitä syntyy siitä, ettei käymälätuotoksia tarvitse kuljettaa jatkokäsittelyyn eikä maksaa jätevesimaksuja. Myös käymälätuotosten aiheuttamat kuormituspiikit niitä vastaanottavilla jätevedenpuhdistamoilla vähenevät.

Säkylän tutkimus on Mobiili ravinteiden talteenotto kenttäolosuhteissa MORTTI -hankkeen pilotti. MORTTI -hankkeessa edistetään ravinteiden talteenottoa ja hyötykäyttöä syntypaikkaerottelun menetelmin. Hankkeen tavoitteena on saada käymäläjätettä tiivistettyä haitattomaan muotoon siten, että typpi ja fosfori saataisiin uudelleen kiertoon. Hanketta vetää Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja siinä ovat mukana Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK, Käymäläseura Huussi sekä Puolustushallinnon rakennuslaitos. Tutkimusta rahoittaa Sitra.

Lisätietoja

Tutkimusinsinööri Riikka Malila, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

#MORTTIhanke #ravinteetkiertoon #virtsakiertää

Linkkejä:

 


Kohderyhmä: