Vesiensuojelun tehostamisohjelma lisää vesistöjen kunnostushankkeita

Uutinen 20.6.2019 klo 7.00
kunnostusverkoston uutiskirje 4 ym
© Sanna Vienonen

Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella lisätään järvien, pien- ja virtavesien sekä rannikkovesien kunnostuksia koko maassa. Ohjelman avulla halutaan myös vahvistaa nykyisten paikallisten ja alueellisten vesistökunnostusverkostojen toimintaa ja uusien syntymistä.

Vesiensuojelun tehostamisohjelma (2019-2023) on iso satsaus vesiensuojeluun. Ohjelma kokoaa yhteen tekijät, varmistaa toimien rahoituksen ja luo jatkuvuutta vesiensuojeluun. Vesistökunnostusten lisäksi ohjelmassa on muitakin painopistealueita. Kaupunkien ja taajamien lähivedet, kuten järvet ja lammet, ovat tärkeitä virkistyksen ja luonnon monimuotoisuuden kannalta, ja niistä kannattaa pitää huolta. Ohjelma rahoittaa hankkeita, jotka vähentävät ja poistavat haitallisia aineita jätevesistä sekä kehittävät jäteveden puhdistusprosesseja ja pilotoivat uusia. Lisäksi ratkaisuja kaupunkien vesien tilan parantamiseksi etsitään myös luonnosta, muun muassa perustamalla kosteikkoja.

Maatalouden ravinteiden päästöjen vähentämiseksi kokeillaan kipsiä, kuitulietteitä ja rakennekalkkia maatalouden vesiensuojelukeinoina. Lisäksi saneeraamme Itämeren ympäristölle vaarallisia hylkyjä öljystä sekä rahoitamme tutkimusta ja kehitystyötä.

Onko sinulla mielessäsi hanke, jossa kunnostetaan vesistöjä tai vahvistetaan vesiensuojelutoimijoiden alueellista verkostoitumista? Voit hakea rahoitusta myös vesiensuojelun tehostamisohjelmasta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten avustushauissa. Seuraava avustushaku avautuu syksyllä, todennäköisesti lokakuussa. Toukokuun ensimmäisen avustushaun päätökset pyritään tekemään sitä ennen.


Kohderyhmä: