Vedet kuntoon ja tutuiksi (VETO) -hankkeessa

Uutinen 20.2.2020 klo 15.20

VETO eli Vedet kuntoon ja tutuiksi -hanke on Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n vetämä vesien suojelu- ja kunnostushanke, joka sai rahoituspäätöksen vesiensuojelun tehostamisohjelmasta kesällä 2019. Hanke jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. VETO -hankkeen tavoitteena on parantaa vesistöjen tilaa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia sekä vähentää maa- ja metsätalouden, turkis- ja turvetuotannon sekä hulevesien kuormitusta. Siinä lisätään myös tietoa valuma-alueen vesi- ja rantaluonnosta ympäristökasvatuksen ja tiedotuksen keinoin.

VETO-hanke ranta
© VETO

VETO-hanke toimii koko Pohjanmaan alueella

Hankealueena on Etelä- ja Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa. Hanketoimintojen alueena on Luodon-Öjanjärveen laskevien vesistöjen (Ähtävänjoki, Purmonjoki, Kovjoki ja Kruunupyynjoki) valuma-alueet ja läheinen merialue sekä pienin osin myös Perhonjoen valuma-alue. Koordinaatiopaketin osalta neuvontaa ja yhdistysten ja muiden paikallistoimijoiden aktivointia ja koulutusta tehdään osin koko Pohjanmaan alueella. Ydinalueena on koordinoinnissakin nk. hanketoimintojen alue, mutta osa paketin palveluista tuotetaan laajemmalle alueelle (koko Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n toimialueelle).

Paljon on jo tapahtunut!

Kaksikielisissä vesiensuojeluinfoissa loka-marraskuussa 2019 Vimpelissä ja Pedersöressä aktivoitiin paikallisia vesiensuojelutoimijoita. Olemmekin jo saaneet kokoon noin sadan vesistökunnostajan verkoston. Tietoa on levitetty internetsivujen, Facebookin, Twitterin ja sähköisen tiedotuslehden avulla. Erilaisten tilaisuuksien yleisneuvonnan lisäksi vesistökunnostajat ovat saaneet henkilökohtaista neuvontaa ja apua esim. Ojajärven, Rekijärven, Långsjön, Jängänjärven sekä Luodon-Öjanjärven Storfjärdenin suunnalla.

Valumavesien käsittelymenetelmien suunnittelu on käynnistynyt Evijärvellä, Pietarsaaressa ja Vimpelissä. Evijärveläisen tulvatasanteen rakentamistarjouskilpailu on parhaillaan käynnissä. Patananjoella kalastokunnostus käynnistyi sillä, että ohitusuomaan johdetaan nyt luvan mukaisesti riittävästi vettä. Kosteikkojen toimivuuden seurantaa varten on Evijärven Happon, Kultalahden ja Vimpelin Pokelan kosteikoilla otettu jo ennakkonäytteet. Rantaluontotyyppejä on tutkittu mm. Pedersören Bärklarsforsenilla, Pietarsaaren Fäbodanissa sekä Poikkijoella.

Näkyvyyttä ja vaikuttavuutta yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa

Jatkossa on tarkoitus tuottaa joki- ja meriluontoa ja niiden tilaa esiintuovia tiedotustauluja sekä järjestää vesiluontotapahtumia. Hankkeessa on tehty yhteistyötä seuraavien hankkeiden kanssa: Pohjanmaan Ravinneratas, Pohjanmaan Jässi2019, KOHO, Suomen vesiensuojeluyhdistysten liiton VESY-hanke sekä Lionsien vesileijonat.

VETO-hanke koski
© VETO
 

Teksti ja lisätietoja

Toiminnanjohtaja Heli Jutila, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry, heli.jutila@vesiensuojelu.fi, 0400 92 4848

VETO-hankkeen verkkosivut

VETO-hanke logot
 

 


Kohderyhmä: