Kansalaisten ympäristöhavainnot yhtenäisemmiksi ja helpommin hyödynnettäviksi

Uutinen 30.9.2019 klo 15.29
Kansalaishavainnot.fi -sivusto
 

Kansalaisten tekemiä havaintoja luonnon ja ympäristön ilmiöistä on tarjolla kansalaishavainnot.fi-sivustolla. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämä sivusto kokoaa yhteen eri toimijoiden keräämät kansalaishavaintoaineistot yhteismitallisessa muodossa. Sivustolla on nyt merkittävä uusi ominaisuus, jonka avulla kuka tahansa voi helposti liittää havaintojen ilmoituslomakkeen osaksi omaa tai vaikkapa kunnan, hankkeen, tai yhdistyksen sivua.

Kansalaishavaintojen avoimeksi uusittu jakelualusta mahdollistaa valmiiden havaintokyselyjen viemisen rajapinnan kautta osaksi muita verkkosivuja ja -palveluita. Esimerkiksi sinilevän havaintokysely voidaan liittää osaksi kuntien, laitoksien, yhdistysten ja yhteisöjen verkkosivuja. Kun eri toimijoiden palveluissa esiintyy samat sinilevän havaintokyselyt yhtenevine vastausvaihtoehtoineen, tulee tieto kerätyksi yhteismitallisessa muodossa, mikä lisää sen käyttöarvoa ja -mahdollisuuksia.

Havaintojen keräystä voidaan edistää myös tulostamalla matkapuhelimilla luettavia QR-koodeja esimerkiksi uimarantojen ilmoitustauluille. Tulostetut koodit lisäävät kansalaisten tietoisuutta havainnon tekemisen mahdollisuuksista, ja koodit antavat helpon kanavan havaintojen tekemiseen älypuhelimen avulla.

Helppo viedä esimerkiksi kuntien sivuille

Sivuston ”kyselyiden upotus” -toiminnon avulla ilmoituslomakkeen saa liitettyä suoraan osaksi vaikkapa kunnan tai tutkimushankkeen omia sivuja. Toiminto on toteutettu Open311-rajapinnan avulla. Saman rajapinnan avulla olisi mahdollista yhdistää kansalaishavainnot.fi-palveluun ja mobiilipalveluihin, kuten Ilmatieteen laitoksen Sää-applikaatioon, yhtenevät kysymykset esimerkiksi tulva- ja lumitilanteista.

Tällä hetkellä rajapintojen käyttöoikeussopimuksia viimeistellään. Niiden pitää esimerkiksi täyttää tietosuojadirektiivin vaatimukset. Sopimukset viimeistellään sellaisiksi, että yhdessä kerättyä tietoa voitaisiin käyttää eri tarkoituksiin mahdollisimman avoimesti ja vapaasti.

Järjestelmässä tallennetaan lähtökohtaisesti tietoa vapaaseen käyttöön, niin että havaitsija on anonyymi. Tarpeen mukaan voidaan yhteisesti sopia tapoja, joilla havaitsija voisi jälkikäteen osoittaa, että juuri hän ilmoitti tietyn havainnon. Jälkikäteen tällaisista havainnoista voitaisiin myös tarvittaessa tarkastaa, onko havaitsijalla vaikkapa havaintokokemusta. Havaitsijan havaintokokemuksen tietämisestä voi olla apua, kun arvioidaan, ovatko harvinaiset tai yllättävät havainnot uskottavia. Myös anonyymin havaintotiedon uskottavuuden arviointiin on keinoja.

Lisätietoja:

  • Erikoissuunnittelija Timo Pyhälahti, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • SYKEn kansalaishavaintopalvelut:  kansalaishavainnot@ymparisto.fi


Kohderyhmä: