Esa Nikunen ja Emma Terämä: Hyppy toisenlaiseen todellisuuteen – Riad

RSS
10.12.2019 Esa Nikunen ja Emma Terämä

 

”Maailma muuttuu kyllä nopeasti”, sanoo autonkuljettaja matkalla lentokentältä hotellille. ”En olisi ikinä uskonut näkeväni naista ajamassa autoa, mutta toisin vaan kävi, tuossakin menee taas yksi.”

Saudi-Arabia poikkeaa Suomesta lähes kaikin mahdollisin tavoin. Suomalaisia asiantuntijoita haluttiin kuitenkin arvioimaan maan pääkaupungin, Riadin, suuria suunnitelmia viherryttää kaupunkia ja lisätä sen viihtyisyyttä. Tartuimme haasteeseen ja matkustimme autiomaan keskelle rakennettuun seitsemän miljoonan asukkaan kaupunkiin.

Osallistuimme kaksipäiväiseen kokoukseen, jossa oli noin 60 asiantuntijaa maailman eri puolilta. Yllättävän moni heistä oli selvillä Helsingin ajankohtaisista ympäristöhankkeista ja menestyksestä globaaleissa elämänlaatuvertailuissa. Useat olivat kuulleet myös suomalaisesta koulujärjestelmästä.

Parannettavaa on paljon

Saudi-Arabiassa ei ole perinteisesti kiinnitetty huomiota ympäristöasioihin. Parannettavaa olisi paljon esimerkiksi ilmastonmuutoksen huomioon ottamisessa ja kiertotaloudessa. Korostimmekin kannanotoissamme muun muassa sitä, että hiilineutraalisuutta tulisi tavoitella kaikessa toiminnassa. Uskalsimme jopa ottaa esiin kestävyystavoitteiden yhteensovittamattomuuden autokulttuurin ja fossiilisen energian käytön kanssa. Kehotimme ottamaan kaupunkilaiset osallisiksi muutosten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Kokouksessa sai puhua vapaasti eivätkä isännät pyrkineet siihen vaikuttamaan. Naisdelegaatit saivat pukeutua haluamallaan tavalla, vaikka pitkät, löysät ja peittävät vaatteet olivat edelleen kovaa valuuttaa. Vaikutti siltä, että saudit halusivat aidosti kuulla ehdotuksia siitä, miten heidän kannattaisi suunnitelmiaan kehittää. Kokouskulttuuri poikkesi meikäläisestä: ohjelma eli kaiken aikaa ja aikataulut joustivat. Rukoustauot kuitenkin pidettiin ajallaan.

Blogi_Nikunen_Terämä_Riad_2
Saudi-Arabiassa on puutteita muun muassa sananvapaudessa, oikeusjärjestelmässä ja naisten asemassa. Monet naisten oikeuksien puolesta kampanjoineet ovat vankilassa tai maanpaossa. Joillekin on käynyt vielä huonommin. Feministi meissä vahvistui tällä matkalla. © Esa Nikunen

Autokaupungista vihreäksi keitaaksi

Kaupunkiympäristöä parantamaan pyrkivät suuret suunnitelmat ovat osa kruununprinssi Muhammed bin Salmanin Visio 2030 -uudistussuunnitelmaa, jolla pyritään kohentamaan maan taloutta ja liberalisoimaan sitä. Viime vuonna kumottu naisten ajokielto oli osa uudistusta.

Suunnitelman mukaan Riadiin aiotaan muun muassa rakentaa maailman suurin, yli 13 neliökilometriä laaja puisto. Lisäksi suunnitteilla on pyöräteitä, tornillinen jalkapallokenttiä ja kaupunkitaidetta.

Saudien suhtautuminen autoiluun muistuttaa amerikkalaista: autot ovat hyvin tärkeitä ja isoja – ja polttoaine puoli-ilmaista. Kulku jalan näytti – ja tuntui – vaikealta: jalkakäytäviä ei aina ollut ja suojatiet olivat suorastaan harvinaisuuksia.

Kaupungin tulevan joukkoliikenteen käyttämistä haastaa kesien hyvin korkeat lämpötilat. Lyhyenkin matkan käveleminen jopa yli 50 asteen kuumuudessa on tukalaa. Riad pyrkii autokaupungista vihreäksi keitaaksi vain viidessä vuodessa.

Puut sitoisivat pölyä ja alentaisivat lämpötilaa

Riadin ekologista kestävyyttä aiotaan parantaa istuttamalla kaupunkiin yli seitsemän miljoonaa puuta. Puiden kasteluun aiotaan käyttää muun muassa puhdistettua jätevettä. Puut sitovat pölyä, tuovat varjoa, alentavat lämpötilaa ja lisäävät viihtyisyyttä. Tavoitteena on, että kaupungin keskilämpötila alenisi useilla asteilla, mikä onkin tarpeen, kun ottaa huomioon alueelle ennustetut ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Talvikuukausien matalampia, noin 25 asteen lämpötiloja juhlistetaan vuotuisella Riyadh Season –tapahtumalla. Osana tapahtumaa aavikolle oli rakennettu parissa kuukaudessa valtava, 600 000 kävijälle mitoitettu Outlet park kauppoineen, ravintoloineen ja suihkulähteineen. Sinne olivat tervetulleita niin perheet kuin yksittäiset henkilöt, myös nuoret aikuiset. Kuuman kesän tullessa ulkona liikkuminen kuitenkin jää. Onkin korkea aika parantaa Riadin asukkaiden liikuntakäyttäytymistä ja hyvinvointia sekä kaupungin vehreyttä ja kestävyyttä.

Olen Esa Nikunen, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja. Olen vieraillut joissakin arabimaissa aiemmin, mutta Saudi-Arabia oli uusi tuttavuus ja erosi kaikkein eniten Suomesta. Oli hauska havaita, kuinka samanlaisia ihmiset siellä ovat kuin Suomessa. Vihreä ympäristö, kulttuuri ja liikkumismahdollisuudet lisäävät viihtymistä ja hyvinvointia niin Riadissa kuin Helsingissäkin.
etunimi.sukunimi@hel.fi

Olen Emma Terämä, SYKEn Kestävän kaupungistumisen strategisen ohjelman johtaja. Mittavasta ulkomaankokemuksesta huolimatta en ole koskaan ennen työskennellyt Lähi-idässä. Globaalit kaupungistumisen kysymykset ovat kuitenkin usein asialistalla, ja niin pienten kuin suurten kaupunkien haasteet palautuvat usein samankaltaisiin kysymyksiin liikkumisesta, asumisesta, ympäristöterveydestä ja sosiaalisesta kestävyydestä.
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Blogikirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne edusta Suomen ympäristökeskuksen virallista kantaa.

Blogi_Nikunen_Terämä_Riad_3
Talvikuukausien matalampia, noin 25 asteen lämpötiloja juhlistetaan vuotuisella Riyadh Season -tapahtumalla. © Esa Nikunen
Suosittu piknikpaikka Riadin lähellä näytti suomalaisen silmiin karulta ja roskaiselta hiekkakentältä. Varusteina olivat eväiden lisäksi vesipiiput ja aidot matot. © Kuva: Esa Nikunen
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.