Joensuun toimipisteen luontotaukokokeilu: Keväisistä metsäkävelyistä Pullervon reviiririitoihin

RSS
22.1.2020 Jani Lukkarinen
© Kuva:Jukka Hirvonen

Miten vietät kahvitaukosi? Auttaako pysähtyminen palauttamaan energiatasot ja jaksamaan myös työpäivän jälkeen? Voisiko kahvitauolla paeta luonnon helmaan? Näitä kysymyksiä pohdittiin SYKEn Joensuun toimipaikan luontotaukokokeilussa – ensiksi toukokuun puolivälissä ja vertailuna uudelleen joulukuun pakkasilla.

Viisi erilaista tulkintaa luonnosta

Lähtökohtana oli rikkoa totuttuja taukorutiineja järjestämällä iltapäiväkahveille ”luontointerventioita”. Halusimme testata, miten erilaiset luontotauot vaikuttavat jaksamieen. Valitsimme kokeiluun viisi erilaista tulkintaa luonnosta. Pidimme kokeilun ajan päiväkirjaa taukojen vaikutuksesta, ja tarjolla oli myös mahdollisuus mitata verenpainevaihteluita. Seuranta tarjosikin kiinnostavan ja yhteisöllisen projektin.

Kolmena päivänä järjestimme luontotauon ulkona: ensin yhteisellä metsäkävelyllä, toiseksi yksin hiljentyen ja lopulta vauhdikkaamman polkuhölkän merkeissä. Erityisesti yhteiskävelyt olivat toivottuja, koska niillä toteutui parhaiten kahvihetkien yhteisöllisyys. Yksityiset pikaretriitit olivat erittäin tervetulleita varsinkin stressaavien työpäivien keskellä ja auttoivat latautumaan loppupäivään. Liikunnallisemman tauon koettiin puolestaan hieman yllättäen vain lisäävän stressin kokemusta.

Kahtena muuna päivänä emme poistuneet sisätiloista, vaan pakenimme luontoon virtuaalisesti. Luontovideopäivinä seurasimme reaaliaikaisia striimeja ja kesän parhaita paloja – esimerkiksi norppalivesta. Pullervon kamppailu västäräkin kanssa  oikeudestaan köllötellä ilta-auringossa vei ajatukset muualle, mutta lisäarvo normaaliin taukoon jäi silti vähäiseksi. Kokeilimme myös Suomen Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävelyvideon, jossa huomion veivät kuitenkin häiritsevät vieraslajit ja vuodenaikaan sopimaton äänimaailma.

Lisäksi vierailimme Joensuun Luken toimipisteen virtuaaliluontohuoneessa. Virtuaaliluontohuone on neuvottelutila, jonka valaistus, sisustus ja äänimaisema on laadittu jäljittelemään erilaisia luontoympäristöjä. Kokemus normaalin toimistomaiseman murtamisesta oli positiivinen. Virtuaaliluontohuoneeseen olisi mukava vetäytyä keräämään voimavaroja päivän askareisiin tai pitää palavereja.

Kesän ja talven kokeilujaksojen vertailussa ulkoilun rooli korostuu entisestään. Joulukuussa luonnonvaloa on niin vähän, että ulkoilutauot valoisana aikaan olivat erittäin arvokkaita. Vastaavasti kesäisten videostriimien ja luontovideoiden katselu joulukuussa tuntui ristiriitaiselta.

Rutiinin murtaminen on haaste

Tutkimustieto luonnon terveys- ja hyvinvointihyödyistä lisääntyy jatkuvasti. Esimerkiksi terveystutkijoiden mukaan altistuminen luonnon mikrobeille on tärkeää immuunijärjestelmän toiminnalle ja fysiologiselle terveydelle. Jo lyhyt oleskelu luonnossa voi alentaa verenpainetta, vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja lisätä tiedollista suoriutumista. Tutkitusti jo pelkällä luontokuvien tai -filmien katselemisella voi tehostaa stressistä palautumista.

Ennen kokeilua pohdimme miten erottaa luonnon vaikutus tauon muusta vaikutuksesta työssä jaksamiseen. Hyvin pian taukojen vertailussa kävi kuitenkin ilmeiseksi, miten radikaali vaikutus maiseman vaihtamisella on. Ulkona pää tuulettui ja mieli virkistyi pelkkää kahvinjuontia tehokkaammin. Lisäksi virtuaalitaukohuone sai meidät pohtimaan ”toimistomaisemien” kehittämistä monimuotoisemmiksi ja työntekijöiden stressinhallintaa tukeviksi. Päivittäisten luontotaukojen saaminen rutiiniksi vaatisi kuitenkin paljon vaivannäköä ja sitkeyttä.

Kokeilu antoi tilaisuuden pohtia yhteisiä taukorutiineja. Hyvä käytäntö voisi olla toteuttaa iltapäiväkahvien siirtäminen metsäkävelyksi kerran viikossa. Kokemuksesta viisastuneina suosittelemme muitakin tekemään taukointerventioita, koska se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden ravistella työyhteisön luutuneita toimintatapoja.

Hanna Koivula, Jani Lukkarinen, Johanna Niemistö ja Kati Pitkänen
SYKEn Joensuun toimipaikan kokeilijat on joukko eri keskusten tutkijoita, jotka haastavat itsensä kerta toisensa jälkeen yhä jännittävämpiin kokeiluihin.
Yhteyshenkilönä toimii Jani Lukkarinen
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Videolinkki: Pullervo vs. västäräkki

Blogikirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne edusta Suomen ympäristökeskuksen virallista kantaa.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.