Suomen johtavaa merentutkimusta

Itämeri on tärkeä osa Suomen kansallista identiteettiä ja kansainvälistä kulttuuria. Itämeri on matala murtovesiallas ja siksi haavoittuva, ja suuri väestömäärä kuormittaa sitä. Tuotamme tietoa meren tilasta ja muutoksista päätösten tueksi.

Tutkimuksen avulla arvioimme ihmisen toiminnan vaikutusta Itämereen ja sen kestävän kehityksen edellytyksiä. Tuotamme meren tilan arvioinnin ja merialuesuunnittelun menetelmiä sekä tietoa, jonka avulla sovitetaan yhteen ekologisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia tavoitteita.

SYKE koordinoi ja toteuttaa kansallista meren tilan pitkäaikaisseurantaa ja tutkii merien toimintaa monitieteisesti, hyödyntäen mallinnusta, mittauksia ja havainnointeja. Toimimme asiantuntijana Suomen merenhoidon suunnittelun, EU:n merilainsäädännön ja Itämeren ympäristönsuojelusopimuksen toteutuksessa.

Tutustu toimintaamme Itämerellä

Merentutkimuksen infrastruktuuri SYKEssä

Merentutkimusalus Aranda on SYKEn hallinnoima Suomen valtion omistama moderni jäävahvisteinen tutkimusalus, joka soveltuu vaativaan avomerien biologiseen, fysikaaliseen ja kemialliseen tutkimukseen. Aranda on keskeinen osa suomalaista Itämeren avomeritutkimuksen ja tilan seurannan infrastruktuuria.

Merentutkimusalus Aranda, Utön merentutkimusasema ja laboratoriomme tarjoavat erinomaiset edellytykset merentutkimuksen teknologian kehittämiseen. Työtä tukee Suomen merentutkimuksen infrastruktuurin yhteenliittymä FINMARI, jota SYKE koordinoi.

Kansainvälistä yhteistyötä

Työskentelemme yhdessä Viron ja Venäjän kanssa Suomenlahden meriympäristön hyväksi. Teemme tiivistä yhteistyötä eurooppalaisten yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa. Työmme ulottuu myös arktisille alueille ja kehittyviin maihin.

Itämeri.fi on meritiedon aarreaitta

Itämeri.fi on uusi suomalaisen meritiedon kokoava sivusto, jossa voi tutustua muun muassa meren erilaisiin vapaa-ajankohteisiin, Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimuksen eri osa-alueisiin sekä Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin. Syke ylläpitää yhdessä muiden meritietoa tuttavien suomalaisten laitoisten kanssa Itämeri.fi-sivustoa.

 

   
Johtaja
merikeskus
puh. 0295 251 099, etunimi.sukunimi@syke.fi

Merikeskuksen henkilöstö ja yhteystiedot

Merikeskuksen asiantuntijoiden sivut

 

Julkaistu 30.10.2020 klo 13.26, päivitetty 27.8.2021 klo 15.53

Kohderyhmä: