Vesistökunnostajan karttapalvelun käyttö kannattaa

Uutinen 27.5.2021 klo 16.25
Toteutuneet vesistökunnostukset
Vesistökunnostajan karttapalveluun ilmoitetut kunnostuskohteet. © Kuva: Vesistökunnostajan karttapalvelu

Vesistökunnostajan karttapalvelu on helppo tapa tutustua vesistökunnostuksiin ja ilmoittaa omista vesistökunnostustoimenpiteistä. Karttapalvelu kokoaa tietoa ja luo pohjaa laajalle vesien tilaa parantavalle yhteistyölle. Nyt on hyvä aika tutustua palveluun, kun tämän vuoden kunnostukset ovat käynnistyneet ympäri Suomen ja kädet ovat savessa ja sorassa pitkälle syksyyn. Karttapalvelusta löytyy nyt hieman yli 300 kunnostustoimenpidettä. Tallentamalla kunnostukset kartalle on mahdollista saada kokonaiskuva vesistökunnostustoimista ja niiden vaikuttavuudesta. 

Miksi kunnostajan karttapalvelua tarvitaan?

Ennen kunnostus- ja hoitotoimiin ryhtymistä tarvitaan huolellista suunnittelua, sillä vesistöongelmien syy-seuraussuhteet ovat usein monimutkaisia ja aina ei voida tarkalleen ennustaa tepsiikö jokin keino vai ei.

Toteutuneet kunnostustoimenpiteet -sivulla voit tarkastella kunnostajan karttapalveluun tallennettuja vesistökunnostustoimenpiteitä esimerkiksi alueellisesti tai toimenpiteittäin, sekä saada tietoa hankkeiden rahoituksesta ja toteuttajasta. Kunnostustoimenpiteiden tietojen tallentaminen on tärkeää kunnostus- ja hoitotoimenpiteiden seurantatietojen kokoamiseksi sekä vaikutusten todentamiseksi.

Vesistökunnostajan karttapalvelu kokoaa tietoa ja lisää yhteistyötä

Viime syksyllä julkaistu, kaikkia vesienhoidon ja -kunnostusten parissa toimivia palveleva Vesistökunnostajan karttapalvelu kokoaa tietoa ja luo pohjaa laajalle vesien tilaa parantavalle yhteistyölle. Karttapalveluun on koottu keskeiset vesistökunnostustoimien suunnitteluun liittyvät aineistot, ja palveluun pystyy jokainen alan toimija helposti tallentamaan omat kunnostustoimenpiteensä. Kunnostuskohteiden lisäksi jatkossa palveluun on mahdollista ilmoittaa myös tietoja seurannasta.

Karttapalvelusta kokonaiskuva koko Suomen vesistökunnostustoimista ja niiden vaikuttavuudesta

Vesistökunnostajan karttapalveluun on mahdollista lisätä niin uusia suunnitteilla olevia kunnostuksia kuin aiemmin toteutettuja kunnostuksia. Kunnostuksien ja toimenpiteiden havainnollistamiseksi ja lisätiedoiksi palveluun on mahdollista lisätä linkkejä sekä kuvia. Jotta karttapalvelun avulla saataisiin kokonaiskuva koko Suomen vesistökunnostustoimista ja niiden vaikuttavuudesta olisikin tärkeää saada toimijat aktiivisesti täyttämään ja käyttämään karttapalvelua. Tällä hetkellä Vesistökunnostajan karttapalvelusta löytyy hieman yli 300 kunnostuskohdetta. Viimeistään nyt on hyvä aika tutustua palveluun, kun kädet ovat vedessä, sorassa ja savessa  kun kunnostukset ovat alkaneet tai pian alkamassa ympäri Suomea. Välitetään yhdessä tietoa kunnostuksista kaikille ja ilmoitetaan kunnostukset Vesistökunnostajan karttapalveluun! Vesistökunnostajan karttapalvelun käyttö kannattaa (katso video).

Vesistökunnostajan karttapalvelun tekemisessä moni mukana

Vesistökunnostajan karttapalvelu on kehitetty osana ympäristöministeriön rahoittamaa Verkostoilla tehoa vesienhoitoon -hanketta. Hankeen päätoteuttaja on ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Oulun Kalatalouskeskus yhteistyökumppaneinaan Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Suomen ympäristökeskuksen Tietokeskus ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Karttapalvelua on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston kanssa.

Kartan kunnostustoimenpiteiden osuudet
Ilmoitettujen kunnostustoimenpiteiden osuudet © Vesistökunnostajan karttapalvelu  

 

Lisätietoja ja teksti:

Vesistökunnostajan karttapalvelu löytyy täältä.

Vesistökunnostajan karttapalvelun käyttö kannattaa, Pro Agrian video

Tutkija Pinja Kasvio, Valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto, Suomen ympäristökeskus,etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. +358 50 512 9400

Projektipäällikkö Riina Rahkila, Pro Agria, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. p. +358 45 6578 717. etunimi.sukunimi@maajakotitalousnaiset.fi.


Kohderyhmä: