Vesikirje kesäkuu 2021

14.6.2021 klo 11.12

Uutta tietoa luontopohjaisten ratkaisujen toimivuudesta ympäristöriskien hallinnassa 

Luontopohjaisten ratkaisujen tutkimus- ja koetoiminta on ollut viime vuosina maailmalla erittäin vilkasta: erilaisia pilottihankkeita on toteutettu tuhansia. Ratkaisuilta odotetaan suuria hyötyjä ympäristöriskien ja etenkin vesiin ja meriin liittyvien haittojen lieventämisessä. Aiheesta on ilmestynyt kaksi uutta raporttia. Lue lisää luontopohjaisten ratkaisujen toimivuudesta

 

Kalatiet kannattaa suunnitella hyvin

Kalateiden rakentaminen on aina tapauskohtaista erikoisrakentamista, johon vain harvalla tilaajalla on ennestään vankkaa ammattitaitoa. Usein esimerkiksi kalatien esiselvitys jää liian suppeaksi, josta voi seurata muun muassa kustannusten reilua ylittymistä toteutusvaiheessa. Nyt kalatien tilaajalle on ilmestynyt opas.
Lue lisää kalateiden suunnittelusta

   

eDNA ja muut molekyylibiologiset menetelmät tarjoavat uusia mahdollisuuksia vesistöjen tilan seurantaan

eDNA-menetelmien käyttöä on viime vuosina pilotoitu maailmanlaajuisesti muun muassa luonnon monimuotoisuuden kartoituksessa. Tulokset ovat olleet lupaavia. eDNA:n käyttö on usein osoittautunut nopeammaksi, herkemmäksi ja edullisemmaksi kuin perinteiset näytteenotto- ja lajintunnistusmenetelmät.
Lue lisää eDNAn ja muiden menetelmien mahdollisuuksista

   

Tekoäly avuksi tulvien ennustamiseen

 

Suomessa tutkitaan mahdollisuutta käyttää koneoppimismenetelmää tulvien ennustamisessa. Koneoppimismenetelmää on koulutettu suurella datajoukolla seitsemällä koealueella. Kohdevesitöinä ovat olleet Aurajoki, Karjaanjoki ja Kuivajoki Pohjois-Pohjanmaalla. Tulokset ovat lupaavia.
Lue lisää tekoälyn avusta tulvien ennustamisessa

  

Putkimateriaalien terveys- ja ympäristövaikutuksissa ei havaittu merkittäviä eroja

Rakennuksissa käytettävien talousvesiputkien materiaalien, etenkin kuparin, mahdolliset haitalliset ympäristövaikutukset ovat synnyttäneet keskustelua. Uudessa selvityksessä vertailtiin kupari- ja muoviputkien ympäristövaikutuksia. Selkeitä eroja eri materiaalien välillä ei havaittu. Kupariputkista liukenevan kuparin määrä todettiin niin alhaiseksi, ettei liuenneen kuparin vaikutuksia vesiympäristölle voida pitää yleisesti merkittävinä.
Lue lisää putkimateriaalien terveys- ja ympäristövaikutuksista

 

Vaarallisten kemikaalien käytöstä tarvitaan lisää tietoa

Vaarallisten kemikaalien käyttötieto on puutteellista jopa niiden sisältämien yleisesti vaarallisiksi tunnistettujen aineiden osalta, kertoo uusi selvitys. Parantamisen varaa olisi erityisesti tiedonvaihdossa ja tiedon avoimuudessa. Euroopan laajuisten kemikaali-inventaarioiden käyttöönotto voisi parantaa tiedon saatavuutta.
Lue lisää vaarallisten kemikaalien käytöstä
 

 

TIEDOTTEET

 

JULKAISUJA

 

TAPAHTUMIA

 

BLOGEJA

 

ANNA PALAUTETTA

Tällä lyhyellä kyselyllä pyrimme kartoittamaan lukijoiden näkemyksiä ja toiveita Vesikirjeen sisällöstä. Vastaaminen vie vain pari minuuttia. Kiitos ajastasi! 


Aihealue:
Kohderyhmä: