Keraaminen purkujäte kiertotaloudessa (KERPUR)

eakrlippu Vipuvoimaa EU

 
 

KERPUR-hankkeen tavoitteena on tukea systeemistä muutosta lineaaritaloudesta kohti kiertotaloutta yrityksissä, teollisuudessa ja yhteiskunnassa sekä siten tukea hiilineutraalisuustavoitteiden toteutumista. Rakennusteollisuuden, rakentamisen sekä purku- ja jätehuoltohuoltoalojen vihreän kasvun varmistamiseksi Covid-19 pandemian jälkeen tarvitaan toimintaympäristön vahvistamista.

Hankkeen erityistavoite on kierrätyksen laatukriteerien määrittely ja uusien käyttökohteiden tunnistaminen keraamiselle jätteelle. Keraamisten jätteiden kierrättämistä pilotoidaan yhdessä yritysten kanssa. Järjestäytynyt keramiikkajätteen keräys puuttuu Suomesta ja sen hyötykäyttö on vähäistä.

Toimenpiteisiin kuuluvat myös pilottikohteiden hiilijalanjälkitarkastelu, digitaalisen alustaratkaisun konseptikehitys ja sen keramiikkajätteen hyötykäytön arvoketjuun tuoman lisäarvon selvittäminen sekä uusien liiketoimintamallien kehitys.

KERPUR-hanketta rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia (REACT-EU). Kokonaisbudjetti 686 810 euroa, josta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osuus on 80 % eli 549 448 euroa.

Hanketta toteuttavat yhteistyössä Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Turku Science Park Oy, joista viimeisin toimii myös hankkeen koordinaattorina.

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2021 - 31.8.2023

Hankkeen yhteyshenkilöt Sykessä ovat Jaakko Karvonen (Projektipäällikkö), Eevaleena Häkkinen ja Johanna Niemistö

Turku Scp  ÅA TurkuAMK Varsinais-Suomen liitto Uudenmaan liitto

Julkaistu 27.9.2021 klo 15.08, päivitetty 22.11.2023 klo 11.58

Kohderyhmä: