Tapahtumat

IPBES WEBINAARI: Biodiversiteetti ja pandemiat -raportti

Hallitustenvälinen luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemipalveluihin keskittyvä paneeli IPBES järjesti vuoden 2020 lopulla työpajan biodiversiteetin ja pandemioiden yhteydestä, jonka tuloksista julkaistiin työpajaraportti, sekä sen tiivistelmä.

Työpajaraportin keskeisiä viestejä on, että ihmisen toiminnan luontoa muuttava vaikutus, villieläinten kauppa sekä ylikulutus lisäävät pandemioiden riskiä. Raportissa myös todetaan, että vähentämällä ihmistoiminnan vaikutusta ympäristöön pandemioiden riskiä voidaan vähentää.

Koronaviruspandemia on yksi tärkeimmistä yhteiskunnallisista keskustelunaiheista myös vuonna 2021. Ympäristöministeriön asettama kansallinen IPBES-työryhmä järjestää aiheesta webinaarin 17.11. klo 9–11.

Tilaisuuden tarkoituksena on nostaa luonnon monimuotoisuuden ja pandemioiden yhteyttä suomalaiseen keskusteluun ja parantaa tiedollisia edellytyksiä ennakoivaan toimintaan, jolla pandemioita voidaan ehkäistä ja pandemioiden torjunnasta aiheutuvia lisähaittoja luonnon monimuotoisuudelle torjua.

Teemaa tarkastellaan webinaarissa eri näkökulmista, ja kommenttipuheenvuoroja esittävät professori Olli Vapalahti, professori Minna Halme, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja erikoistutkija Aki Sinkkonen. IPBESin raportin esittelee Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho, ja tilaisuutta johtaa kansallisen IPBES-työryhmän puheenjohtaja Tanja Suni. 

Webinaari järjestetään etäyhteydellä Teams-alustalla, ja se on suunnattu kaikille teemasta kiinnostuneille hallinnonalasta, tieteenalasta tai sidosryhmästatuksesta riippumatta. Tilaisuus on suomenkielinen. Linkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse lähempänä tilaisuutta.

 

Ohjelma

Tervetuloa ja tilaisuuden kulku
Tanja Suni, tutkimusjohtaja, ympäristöministeriö, IPBES-työryhmän puheenjohtaja

IPBES Biodiversity and Pandemics -raportin esittely
Janne Kotiaho, professori, Jyväskylän yliopisto, Luontopaneelin puheenjohtaja

Kommenttipuheenvuoro: Biodiversiteettikato lääketieteen näkökulmasta 
Olli Vapalahti, professori, Helsingin yliopisto

Kommenttipuheenvuoro: Luontokato globaaleissa toimitusketjuissa: Yritysvastuun näkökulma
Minna Halme, professori, Aalto yliopisto

Kommenttipuheenvuoro: Vaikutukset eläin- ja elintarvikekauppaan, huomioidaanko riskit terveyden ja monimuotoisuuden kannalta?
Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö

Kommenttipuheenvuoro: Ympäristön mikrobiologinen monimuotoisuus, immuunivaste ja pandemiat
Aki Sinkkonen, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

Yleistä keskustelua

 

 



Aika 17.11.2021 klo 9.00 - 11.00
   
Paikka Etänä
   
Järjestäjä Kansallinen IPBES-työryhmä
   
Yhteystiedot marianne.aulake@syke.fi

Tutkija Marianne Aulake
   
Ilmoittautuminen 16.11.2021
   
Hinta Vapaa pääsy

Julkaistu 2.11.2021 klo 8.00, päivitetty 1.11.2021 klo 14.47

Kohderyhmä: