Vesistökunnostusverkoston Uutiskirje 1/2022

23.2.2022 klo 11.33
vesienhoitosuunnitelmat hyväksytty_VWestberg

Valtioneuvosto hyväksyi vesienhoitosuunnitelmat vuosille 2022–2027

Vesienhoidon tavoitteena on kaikkien vesimuodostumien hyvä tila, eikä niiden tila saa heikentyä. Suunnitelmissa on esitetty hyvän tilan saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Toimenpiteet on suunniteltu sektoreittain ja ne voivat kohdistua joko valuma-alueelta tulevan kuormituksen vähentämiseen tai yksittäisten vesistöjen kunnostamiseen. Lue lisää täältä.

 

VESKU II-hanke verkostoi monella tasolla

Kunostustöitä vesikasvillisuuden parissa.

Viime keväänä Lapissa käynnistyneen vesistökunnostushanke VESKU II toimenpiteet ovat olleet varsin monipuolisia. Tavanomaisten yleisötapahtumien ja neuvontatyön lisäksi hankkeessa on kehitetty vesistökunnostusverkostojen toimintaa usealla eri tasolla.  Lue lisää täältä.

 

Vesistöjen ravinteet kiertoon kaupallisella kalastuksella ja digitaalisuudella

Kaaviokuva:Ravinteet kiertoon kalastuksella

Etelä-Savossa halutaan kannustaa kalatalouden toimijoita markkinaehtoiseen toimintamalliin, jossa kaupalliselle kalastajalle maksetaan poistopalkkio vesistä poistuneista ravinteista. Työn avuksi on kehitetty mobiilisovellukseen lisäominaisuksia, jolla voidaan seurata toimintamallin vaikuttavuutta. Lue lisää täältä.

 

Vesistökunnostuskoulutuksessa korostui seurannan tarve

Vesistökunnostuskoulutukseen osallistui monenlaisia ihmisiä.

Osana vesiosaamisen kehittämiseen liittyvää täydennyskoulutuskokonaisuutta järjestettiin vesistökunnostuskoulutus, joka on juuri päättynyt. Koulutuksessa ehdittiin käsitellä useita teemoja, mutta syventävälle koulutukselle on selkeästi tarvetta. Koulutuksen aikana havaittiin, että seurannan merkitys on keskeistä vesistökunnostuksen onnistumisen kannalta. Lue lisää täältä.

 

Kipsin ja kuidun pitkäaikaisvaikutukset selvityksessä

Kipsin levitystä pellolle.

Pelloille levitettävien maanparannusaineiden avulla voidaan vähentää maa-aineksen ja siihen sitoutuneen fosforin huuhtoutumista jopa 30–50 %. Uudellamaalla selvitetään parhaillaan maanparannuskuidun ja kipsin vaikutusaikaa valuma-aluekokeissa. Lue lisää täältä.

   

Vesistökunnostusverkoston Talviwebinaari 16.-17.3.

Talviwebinaarin 2022 tunnuskuva.

Vuoden 2022 Talviwebinaari järjestetään virtuaalisesti (Teams) yhdessä Helmi-ohjelman kanssa. Teemana ovat pienvesi- ja rantaluontokunnostukset. Webinaariin mahtuu 300 henkilöä.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 11.3.2022. Ilmoittautumislinkin ja seminaariohjelman löydät täältä.

Tervetuloa!

 

Kansainvälistä maailman vesipäivää (World Water Day) vietetään 22.3.

Maailman vesipäivän logo

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Vuoden 2022 Maailman vesipäivän teemana on pohjavesi ja siihen liittyen järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri maailmaa, myös Suomessa. Lue lisää täältä (World Water Day).

 

Kansainvälista maailman vaelluskalapäivää (World Fish Migration Day) vietetään 21.5.

Maailman vaelluskalapäivän logo

Maailman vaelluskalapäivää vietetään 21.5. Päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta vapaana virtaavien jokien ja vaelluskalojen tärkeydestä ympäri maailmaa.

Voit osallistua jakamalla tietoa, osallistumalla muiden järjestämiin tapahtumiin tai järjestämällä oma tapahtuma. Lue lisää täältä.

 

Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 23.-25.8.2022.

Save the date_vuosiseminaari2022

SAVE THE DATE! SAVE THE DATE!

Järjestämme vuosiseminaarin tänä vuonna meren rannalla Kokkolassa 23.-25.8. Pysykää siis kuulolla, lisätietoja tulossa myöhemmin.

 

MUITA TAPAHTUMIA, OPPAITA JA UUSIA JULKAISUJA

OPPAAT JA JULKAISUT

LUE LISÄÄ

 

Kohderyhmä: