Merialuesuunnittelun yhdentäminen Itämerellä ja Pohjanmerellä (eMSP NBSR)

Emerging Ecosystem-based Maritime Spatial Planning Topics in the North and Baltic Sea Regions (eMSP NBSR) -projekti kokoaa yhteen merialuesuunnittelusta (MSP) vastaavat viranomaiset, ja hallitustenväliset organisaatiot sekä tutkimusorganisaatioita Itämeren ja Pohjanmeren alueilta. Hanke pyrkii luomaan yhteisen ymmärryksen merialuesuunnittelun mahdollisuuksista edistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal) ja MSPn keinoja esistää ilmastonmutokseen hillintää tai sihen sopeutumista.

Hankkeen lähestymistapa perustuu ns. Community of Practice -malliin luoden foorumeita poliittisten päättäjien, viranomaisten, järjestöjen ja tutkijoiden väliselle vuoropuhelulle ja yhteiselle ongelmanratkaisulle.

eMSP-projektin tavoitteena on:

  • Tukea meripolitiikan toteuttamisen ja merialuesuunnitelmien johdonmukaisuutta Itämeren ja Pohjanmeren alueilla
  • Tukea MSP:n kehittämistä nykyisten ja tulevien haasteiden tunnistamiseksi ja käsittelemiseksi
  • Kehittää viranomaisten valmiuksia, jotta ne voivat paremmin vastata näihin haasteisiin
  • Auttaa Itämeren ja Pohjanmeren maita luomaan rakenteita ja käytäntöjä rajat ylittävälle yhteistyölle ja yhteiselle oppimiselle
  • Tarjota käytännön ratkaisuja ja suosituksia yhdessä tunnistettuihin aiheisiin (ns. Learning Strands): merien hallinnointi ja päätöksenteko, ekosysteemipohjainen lähestymistapa, kestävä sininen talous, MSPn seuranta ja arviointi sekä MSPtä tukevien tietojärjestelmien ja -tekniikan tulevaisuus;
  • Tunnistaa avainalueet tulevaisuuden MSP-työtä varten.

eMSP NBSR luo pitkäkestoisen mekanismin, joka tukee viranomaisia ja muita toimijoita toimeenpanemaan merialuesuunnitelmia lähestymistavoilla, jotka ottavat huomioon Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja muiden EU-aloitteiden tavoitteet.

Lisää tietoa hankkeen nettisivulla.

SYKEn tutkijat osallistuvan erityisesti kolmeen kokonaisuuteen:

  • Tieteellinen neuvonanto MSPn ekosysteemilähestymistapaan
  • Tieteellinen neuvonanto MSPn arviointiin
  • Scientific Advisory Boardin koordinaatio yhdessä NordRegion kanssa. SYKE tukee hankkeen eri teemojen (Learning Strands) välistä yhteistyöstä ja hankkeen politiikkarelevanttien suositusten muotoilua.  

 

eMSP-hankkeen logo, jossa vihreän ympyrän päälläl on sinisellä värillä Itämeren ja Pohajanmeren hahmot. Logon rinnall EUn lippu ja maininta hankkeen saamasta EU-rahoituksesta.
 

 

Julkaistu 5.5.2022 klo 11.19, päivitetty 5.5.2022 klo 12.15