Syksyisiä sinileväkukintoja havaittu Suomen rannikoilla ja järvillä

Uutinen 29.9.2022 klo 10.21
Sinilevää rantavedessä Teijon kansallispuiston Sahajärvellä 24.9.2022. © Sirpa Lehtinen

Sinilevää on esiintynyt syyskuun aikana paikoin sekä merellä että järvillä. Myös turkoosin sinistä maalimaista sinilevämassaa on ollut nähtävissä rannoilla. Turkoosi väri aiheutuu hajoavista sinileväsoluista vapautuvasta fykosyaniini-yhteyttämisväriaineesta.

”Syksyiset sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia. Sinilevissä on kantoja, jotka voivat esiintyä runsaina jopa talvella kylmässä vedessä ja heikossa valossa. Kuolleista sinileväsoluista vapautuva fykosyaniini on joinakin vuosina värjännyt jäärailojakin turkoosin sinisiksi. Suurimmat sinilevähuiput ajoittuvat kuitenkin lämpimimpään ja aurinkoisimpaan vuodenaikaan eli kesään”, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE). 

Sinileväiseen veteen ja hajoavaan sinilevämassaan tulee aina suhtautua varoen, sillä sinilevät voivat tuottaa myrkyllisiä tai muutoin terveydelle haitallisia yhdisteitä.

”Etenkin lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää pois sinileväisestä vedestä ja rannoille kertyvästä turkoosinvärisestä hajoavasta sinilevämassasta”, sanoo erikoistutkija Kristiina Vuorio SYKEstä.

Ilmoita sinilevähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä voit perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille sinilevähavaintoja tai tehdä yksittäisiä havaintoja vesistöillä liikkuessa. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla.Voit tallentaa sinilevähavaintosi myös Vesi.fi:ssä sinilevätilannekarttapalvelun kautta.

Sinilevää Teijon kansallispuiston Sahajärvellä 24.9.2022. © Sirpa Lehtinen

Aiheeseen liittyviä aiempia tiedotteita:
 

Lisätietoja:

  • erikoistutkija Kristiina Vuorio, puh. 0295 251 757, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • erikoistutkija Sirpa Lehtinen, puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kohderyhmä: