Kaisa Pietilä

Erikoistutkija

MPhil (Ympäristöpolitiikka)

Yhteystiedot

Sähköposti: etunimi.sukunimi@syke.fi
Puhelin: +358 2952 51477
Suomen ympäristökeskus (Syke)
Yhteiskunnan muutos
Tiedon politiikka
Osoite: Latokartanonkaari 11 (Viikin kampus, D-talo),
00790 HELSINKI

Twitter @KaisaPietila
LinkedIn Kaisa Pietilä

Tutkimus ja asiantuntemus

  • Ympäristöpolitiikka
  • Luonnon monimuotoisuuden politiikka
  • Monitasohallinto
  • Etnografia ja laadulliset menetelmät

Tausta

Olen luonnon monimuotoisuuteen ja ympäristötieteisiin erikoistunut politiikan tutkija. Olen työskennellyt Suomen ympäristökeskus Sykessä vuodesta 2021. Tätä ennen opiskelin ja työskentelin Iso-Britanniassa, muun muassa Sheffieldin yliopistossa ja Maailman luonnonsuojelun seurantakeskuksessa (UNEP-WCMC). Tutkimuksessani keskityn hallitustenvälisiin politiikkaprosesseihin ja monitasohallintoon, ja erityisesti YK:n biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen (CBD).

Tieteellinen taustani on politiikan tutkimuksessa, mutta teen laajasti töitä yhteiskuntatieteiden parissa, oli kyse sitten antropologiasta, sosiologiasta tai kansantaloustieteestä. Pidän eri tieteenalataustaisten kollegoiden kanssa työskentelystä monitieteisissä projekteissa. Tutkimuksessani keskeisiä teemoja ovat demokraattinen päätöksenteko, teknisyys ja asiantuntemuksen politiikka, sekä kysymykset vallasta ja sen eri muodoista. Pääsääntöisesti hyödynnän laadullisia yhteiskuntatieteellisiä menetelmiä, ja pyrin mahdollisuuksien mukaan käyttämään taiteisiin perustuvia tutkimusmenetelmiä.

Tutkimukseni parantaa käsitystä vallan käytöstä ja muodoista hallitustenvälisissä politiikkaprosesseissa ja näiden prosessien tuloksista. Parempi käsitys vallasta edesauttaa muuttamaan politiikkaprosessien kulkua, jotta kestävyysmurros olisi oikeudenmukaisempi.

Työn alla

Tutkimukseni keskittyy tällä hetkellä luonnon monimuotoisuuden hallintoon, sekä asiantuntemuksen ja tiedon politiikkaan. Olen vahvasti mukana Euroopan unionin rahoittamassa Horisontti-projektissa CO-OP4CBD (2022–2026). Hankkeen päätavoite on parantaa eurooppalaisten neuvottelijoiden ja päätöksentekijöiden tiedon- ja tieteenkäyttöön liittyviä valmiuksia, ja siten edistää YK:n biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (CBD) toimeenpanoa. Hankkeessa käytän asiantuntemustani ja kokemustani niin tutkijana kuin myös osallistumistani CBD:n neuvotteluihin vuodesta 2018 lähtien.

Julkaisuja

Pietilä, K. 2021. A visit to Conservationland: contextualizing conservation practitioners within global environmental governance. MPhil thesis, University of Sheffield.

 

Julkaistu 17.1.2023 klo 8.50, päivitetty 17.1.2023 klo 8.49

Kohderyhmä: