Jääpatoja Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin joissa, järvien pinnat nousussa Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa

Tiedote 23.4.2013 klo 10.00
 
 

Kiiminkijoki 21.4.2013.
Kuva: Timo Yrjänä

Pohjois-Pohjanmaalla Kiiminkijoella ja Etelä-Lapissa Simojoella on eilisen ja tämän päivän aikana syntynyt uusia jääpatoja. Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitos on joutunut suojaamaan rakennuksia Kiimingissä ja Ylikiimingissä. Myös evakuointeihin on alueella varauduttu. Simojoen jääpatotilanne on hieman helpottanut, mutta voi aiheuttaa vahinkoja vielä yksittäisille kiinteistöille. Ihmisiä kehotetaan näillä alueilla varautumaan nopeaan vedennousuun ja pysymään poissa tulvavaara-alueilta. Myös Satakunnassa, Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla on vielä odotettavissa tulvaongelmia, kun järvien vedenpinnat jatkavat nousuaan.

Järvivesien nousu saattaa aiheuttaa vaurioita rantojen kesämökeillä. Rantakiinteistöjen omistajia kehotetaankin tarkistamaan mahdolliset tulvavahingot ja tarvittaessa tekemään ennakoivia toimenpiteitä vahinkojen välttämiseksi.

Tälle viikolle on ennustettu 5-10 mm sateita, ja seuraavan kahden viikon ajalla myös runsaammat sateet ovat mahdollisia. Sateet voivat toteutuessaan vaikuttaa tulvatilanteeseen erityisesti Pohjanmaan joissa sekä Etelä-Suomen järvissä.

Ennuste Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin

Pohjois-Pohjanmaalla virtaamien odotetaan vielä kasvavan. Nykyisten jääpatojen ja suvantopaikkojen jäiden ennakoidaan lähtevän liikkeelle. Kuivajoella Ravaskassa jäänlähtöä ennustetaan tälle päivälle. Jäät ovat jo lähteneet purkautumaan Tyrnävänjoella, Utosjoella, Olhavanjoella ja Kivijoella.

Lapin suurille joille ennustetaan keskimääräistä kevättulvaa, ja jäiden arvioidaan lähtevän toukokuun alkupuolella. Tornionjoen jäiden arvioidaan lähtevän toukokuun alussa, aikaisimmillaan vappuna. Jääpatoriskin arvioidaan olevan Tornionjoen suualueella tavanomaista suurempi vahvojen merijäiden johdosta. Muualla Tornionjoessa ja Lapin muissa joissa jääpatoriski on tavanomainen, sillä jokijäänpaksuus on hieman alle keskimääräisen.

Järvien vedenpinnat nousussa Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Suomessa

Järvien vedenpinnat ovat nousussa monin paikoin. Etelä-Pohjanmaalla erityisen uhkaava tilanne on Kuortaneenjärvellä, jossa vedenpinta on noussut tasolle, jolla useita kymmeniä rakennuksia saattaa kastua. Vesi tulee mahdollisesti katkaisemaan paikallisia liikenneyhteyksiä.

Satakunnassa Karvianjoen vesistön alaosalla, erityisesti Isojärvellä ja Poosjärvellä, vedenkorkeudet ovat vielä nousussa tämän viikon ajan ja saattavat lähestyä viime syksyn tulvakorkeuksia. Etelä-Suomessa järvivedet ovat erityisen korkealla muun muassa Tuusulanjärvessä, Hiidenvedellä, Siikaisjärvessä ja Sääksjärvessä.

Lisätietoja

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi,  puh. 040 561 5533

Hydrologi Jari Uusikivi, Suomen ympäristökeskus, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 355 7693

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön

Kiiminkijoki 21.4.2013 Haukiputaan taajaman yläpuolelle muodostuneen suuren jääpadon laukaisun jälkeen. Kuva: Timo Yrjänä / Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus


Aihealue:
Kohderyhmä: