Kevään tulvatilanne helpottamassa toistaiseksi, jääpatoja ollut poikkeuksellisen paljon

Tiedote 30.4.2013 klo 14.00

Vapuksi ennustetut sateet eivät ole niin koko maassa niin suuria, että ne aiheuttaisivat enää vedenkorkeuksien merkittävää nousua. Lapissa jäiden lähtö ajoittuu ennusteiden mukaan vapun jälkeisille viikoille. Lapin vesistöissä on edelleen olemassa jääpatoriski. Muualla maassa kevättulvat ovat pääosin ohi ja vedenkorkeudet laskussa järviä lukuun ottamatta.

Jääpatoriskin ennakointi edellyttää yhteistyötä

Kevään tulvatilanne on ollut poikkeuksellinen erityisesti jääpato-ongelmien takia. Jääpatoja syntyi yli kymmeneen jokeen pitkään jatkuneen pakkastalven ja sitä seuranneen nopean sulamisen seurauksena. 

”Jääpatoriskin ennustaminen edellyttää sekä jäätilanteen ja virtaamankehityksen että paikallisen alueen tuntemusta,” toteaa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) johtava hydrologi Bertel Vehviläinen. ”Tämän takia tiedon saumaton välittäminen eri toimijoiden kesken on erittäin tärkeää. Tänä keväänä yhteistyö paikallisten pelastusviranomaisten, alueellisten ympäristökeskusten sekä SYKEn välillä on toiminut mielestäni erittäin hyvin.”

Jäiden lähtöä voidaan ennustaa tietokonemalleilla, mutta jääpatoriskien ennustaminen on vaikeaa. Tornionjoella on toista kevättä koekäytössä mallinnukseen perustuva jääpatoriskiennuste. Kaikkialla muualla jääpatojen riskiarvio perustuu virtaaman kehitykseen, jäätilanteeseen ja jäänlähtöennusteeseen. Kun jokien virtaamat kasvavat, kasvaa myös jääpatojen todennäköisyys. Padot voivat syntyä erittäin nopeasti ja voivat nostaa veden pintaa muutamia metrejä kymmenissä minuuteissa.

SYKE seuraa tulva- ja vesitilannetta

SYKE tuottaa jatkuvasti ajantasaista vesitilannetietoa ja -ennusteita osoitteessa ymparisto.fi/tulvatilanne. Lapin kevättulvien kehitystä seurataan yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen kanssa.

Lisätietoa

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 561 5533

Hydrologi Kalle Sippel, Suomen ympäristökeskus,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 7382083


Aihealue:
Kohderyhmä: