Valtakunnallinen sinileväseuranta

Aihe ja tavoitteet

Valtakunnallinen sinileväseuranta perustuu pintaveteen nousseiden leväesiintymien havainnointiin, ja sen tarkoitus on antaa yleiskuva sinilevätilanteesta Suomen eri vesistöissä. Seuranta toteutetaan osana ympäristön tilan seurantaa yhteistyössä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten, kuntien ympäristö- ja terveysviranomaisten sekä Suomen ympäristökeskuksen kesken.

Leväseurantaan kuuluu sisävesillä noin 240 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata. Lisäksi rannikolla on muutamia havaintopaikkoja pääasiassa Varsinais- ja Kaakkois-Suomen alueilla. Avomerialueiden sinilevätilanteesta saadaan tietoa mm. satelliittikuvista, Rajavartiolaitokselta sekä risteily- ja kauppalaivoilta, joihin on asennettu Algaline-mittauslaitteisto.

Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Merialueiden osalta tiedotus koskee pääasiassa avomerialueita.

Järvien havaintopaikat on valittu yhteistyössä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kanssa, ja mukana on kooltaan, rehevyydeltään ja leväesiintymiltään erilaisia vesiä.

Havainnointi hoidetaan pääasiassa virkatyönä (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, kuntien ympäristöviranomaiset, terveystarkastajat, ympäristösuojelusihteerit, vesilaitosten henkilöstö). Mukana on myös kylä- ja järvitoimikuntia, vesiensuojeluyhdistyksiä, kauppalaivoja, Rajavartiolaitos sekä yksityisiä ihmisiä.

Järvillä silmämääräinen havainnointi tapahtuu aina samassa paikassa kerran viikossa. Levärunsaus arvioidaan asteikolla:

  • Ei sinilevää (0)
    Veden pinnalla tai rantaveden rajassa ei ole havaittavissa sinilevää. Näkösyvyys on normaali.
  • Hieman sinilevää (1)
    Sinilevää on havaittavissa vihertävinä hiutaleina tai tikkusina vedessä. Levää näkyy, jos vettä ottaa läpinäkyvään astiaan. Rannalle on saattanut ajautua kapeita leväraitoja. Levä heikentää näkösyvyyttä.
  • Runsaasti sinilevää (2)
    Vesi on selvästi leväpitoista tai veden pinnalle on kohonnut pieniä levälauttoja tai rannalle on ajautunut leväkasaumia.
  • Erittäin runsaasti sinilevää (3)
    Levä muodostaa laajoja levälauttoja tai sitä on ajautunut rannalle paksuiksi kasaumiksi.

Massaesiintymän aiheuttava laji(t) selvitetään kvalitatiivisesti mikroskopoimalla.

Tulokset

Tulokset esitetään reaaliaikaisesti Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-Meriwikissä. Kansalaiset voivat tehdä omia havaintoja Järvi-Meriwikiin havaintolähetti sovelluksen avulla, ja niitäkin hyödynnetään sinilevätilanteen arvioinnissa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset vastaavat oman alueensa paikallisesta tiedottamisesta

Kesto

Havainnointi aloitettiin kesällä 1998 ja jatkuu. Leväesiintymien havainnointi aloitetaan kesäkuun alussa ja sitä jatketaan syyskuun loppuun. Tiedote laaditaan viikoittain kesä-elokuussa ja syyskuussa tarvittaessa.

Julkaisut

Tutkijat ja yhteystiedot

  • FT Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi
  • Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi

Lisätietoja

  • FT Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi
  • Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi

Sivun alkuun

Julkaistu 18.4.2013 klo 15.37, päivitetty 25.10.2023 klo 9.11