Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

WasteLess Karelias

Hankkeen tavoitteena on ehkäistä maaseutualueiden roskaantumista ja parantaa kylien jätehuoltoa Pohjois-Karjalan ja Venäjän Karjalan alueella. Hankkeessa on kaksi kohdekylää Suomesta ja kolme kohdekylää Venäjältä. Kannustamme paikallisia asukkaita, viranomaisia ja yrityksiä kehittämään jätteiden kierrätystä ja maaseudun elinympäristöjä. Tuemme näiden tavoitteiden toteuttamista selvittämällä kylien roskaantumisen nykytilaa sekä asukkaiden valmiuksia ja halukkuutta jätteiden kierrätykseen ja jätteiden synnyn ehkäisyyn. Hankkeessa rakennetaan kohdekyliin jätepisteitä sekä järjestetään paikallisia työpajoja, siivoustalkoita, rajat ylittävä koulujen välinen kilpailu ja jäteaiheinen Trash Art –festivaali.

Seuraa hankkeen tarinaa verkkosivulla sekä WasteLess Tarinaportaalissa!

 

Hankkeen uutisia

Timanttikylillä juhlittiin jätepistettä 

Uutinen 4.6.2021
Juuan Timanttikylien uusi jätepiste valmistui virallisesti jo loppusyksyllä 2019. Keväälle 2020 suunnitellut avajaiset kuitenkin siirtyivät koronan vuoksi vuodella eteenpäin. Avajaisten siirtyminen oli loppujen lopuksi kuitenkin hyvä asia, koska kuluneen vuoden aikana jätepisteen toiminta kehittyi monella tavalla eteenpäin. Avajaisten aikaan saatiin siis juhlia paitsi uutta jätepistettä, myös sen parantuneita lajittelumahdollisuuksia.

Kierrätysneuvontaa tieteen ja teatterin keinoin 

Uutinen 17.5.2021
Koululaisille suunnattujen kierrätystyöpajojen järjestämistä testattiin WasteLess Karelias -hankkeessa kevään aikana uudenlaisella tavalla. Korona on tehnyt kouluvierailut hankaliksi, joten työpajojen järjestämistä päätettiin kokeilla etäyhteyden avulla. Samalla hankkeen jätetaiteen osio täydentyi uudella taidemuodolla, kun työpajat toteutettiin tiedettä ja teatteria yhdistävän esityksen avulla.

 

Tarinakuusi jätemateriaalista

Uutinen 2.12.2020
Lieksan Metka -kylätalolla järjestettiin marraskuun lopussa WasteLess Karelias -hankkeen jätetaiteen työpaja, jossa tehtiin tarinakuusi. Jätepuusta ja vanhasta aitaverkosta valmistettiin runko, johon kiinnitettiin kenkiä ja muita esineitä. Kuuseen kiinnitetyt kengät kertovat tarinaa käyttäjiensä matkoista. Tarinakuusi myös täydentyy talven aikana Metka -talossa vierailevien esineillä ja tarinoilla. Kuusi pystytettiin talon eteen kadun varteen kaikkien ihailtavaksi ja pimeitä iltoja varten se koristettiin vielä jouluvaloilla.

 

Jätetietoa ja taidetta Juuan koululaisille

Uutinen 24.11.2020
WasteLess Karelias -hanke järjestää yhteistyössä koulujen kanssa perusasteen oppilaille suunnattuja oppiainerajat ylittäviä jätetyöpajoja. Työpajat sisältävät jäteneuvontaa ja siihen liittyviä jätetaiteen työpajoja. Neuvonnassa käydään läpi ja pohditaan yhdessä oppilaiden kanssa jätteiden vaikutusta ympäristöön sekä lajittelun merkitystä. Lisäksi oppilaat seuraavat jätteiden määrää omissa kodeissaan ja miettivät keinoja jätteiden määrän vähentämiseen. Kotitehtävänä on myös kerätä sovittua jätelajia taidetyöpajan materiaaliksi.

 

 
 

 

Julkaistu 4.6.2021 klo 14.15, päivitetty 4.6.2021 klo 14.14