Riksomfattande algöversikt 22.6.2011: Blågrönalgläget lugnt

Pressmeddelande 22-06-2011 kl. 0.00

I de finländska havsområdena har påträffats knappast alls blomning av blågrönalger. Också i insjövattnen är blågrönalgläget lugnt med tanke på tidpunkten. Svag blågrönalgblomning påträffades i 23 sjöar.

I de finländska havsområdena har påträffats knappast alls blomning av blågrönalger

Den rådande ostadiga vädertypen och havsvattnets rätt låga temperatur gynnar inte blågrönalgblomningar. Mängderna blågrönalger i havsområdena ligger nära långvariga medeltal.

I de finländska havsområdena har på basen av satellitobservationer och mätningar från passagerarfartyg påträffats knappast alls algblomning. Små mängder av den icke giftiga blågrönalgen Aphanizomenon, som förekommer året runt, finns i små mängder i havsvattnet. I centrala och västra Finska viken finns lite av den giftiga pansaralgen Dinophysis acuminata.

Kustinvånare har inte meddelat om algblomningar. På basen av observationer som experter gjort och som sparats i Järviwiki har måttlig algblomning observerats 15.6 i Näsby (Houtskär), men på andra kustområden har inte observerats alger.

Det ostadiga och rätt kyliga vädret under de närmaste dagarna ökar knappast mängden giftiga blågrönalger i de finländska havsområdena. Havsvattnets yttemperatur hålls enligt Meteorologiska institutets prognos i de sydvästra havsområdena och Finska viken vid c. 13–15 grader. I de andra havsområdena är yttemperaturen ännu lägre. Enligt prognosen för blågrönalger kan mängden blågrönalger dock öka något i centrala och östra Finska viken. I kustområdena kan förekomma lokala skadliga algblomningar.

I sjöarna fortfarande lite blågrönlger, vilket är typiskt för tidpunkten

I sjöarna är blågrönalgläget typiskt för årstiden. I 23 av de observerade sjöarna påträffades blågrönalger. Merparten av observationerna är från Södra Finland. Endast vid tre observationsplatser var algblomningen riklig. Mängden blågrönalger i sjöarna ökar vanligen i juli. Det varma vädret i början av juni har inte tidigarelagt ökningen av blågrönalgerna i sjöarna i betydande grad.

Ytvattentemperaturerna är i landets södra och mellersta delar för det mesta 16–18 grader, i Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland 7–15 grader. Temperaturerna är generellt 0,5–2 grader över långtidsmedeltalet, i Norra Finland ställvis under medeltalet. Yttemperaturerna i vattendragen har sjunkit sedan de heta dagarna i början av juni med 3-4 grader.

Alguppföljningen baserar sig på permanenta observationsplatser

En systematisk riksomfattande uppföljning av alger startade år 1998, sålunda blir denna sommar den fjortonde. Den riksomfattande alguppföljningens uppgifter baserar sig på algobservationer från över 320 permanenta observationsplatser. Observationsplatserna varierar beträffande trofigrad, storlek och djup, och de ligger i olika delar av Finland vid insjöar och älvar, i kustområden och på öppna havet.

Som observatörer fungerar i huvudsakligen myndigheterna, men också utbildade frivilliga. I havsområdena följs algläget upp med forskningsfartyg, automatiska mätinstrument monterade på handelsfartyg, Gränsbevakningsväsendets flyg och från satellitbilder.

Finlands miljöcentral publicerar den första riksomfattande algöversikten på midsommarveckan. Därefter publiceras översikten varje torsdag ca 12-tiden ända till slutet av augusti. Om algläget därefter fortsätter, publiceras översikter också i september.

Järviwiki kombinerar uppgifter från myndigheterna och medborgarna

I år har uppföljningen fått en ny dimension genom nättjänsten Järviwiki, där vem som helst kan upprätta sin egen observationsplats och på detta sätt delta i kartläggningen av algläget. Också observationsplatser vid havet kan upprättas i Järviwiki.

Experterna inom alguppföljningen använder medborgarnas observationer till att komplettera uppgifterna från de officiella observationsplatserna när de gör en bedömning av algläget. Medborgarobservationerna utnyttjas också i forskningen, där man skapar redskap för att göra prognoser över algblomningar och välja kostnadseffektiva bekämpningsmetoder.

Smarttelefoner testas för att samla in observationer

Under sommaren provar man att samla in medborgarobservationer också med smarttelefoner. Algvakten (Levävahti) är ett gratisprogram som kan laddas i telefonen och användas till att sända observationer om förekomsten av blågrönalger och blåstång. Algvakten fungerar tillsvidare i Nokias smarttelefoner och i telefoner med operativsystemet Android. Senare i sommar kan det laddas också i iPhone.

Observationer som sänts med Algvakten syns på kartan i Järviwiki tillsammans med andra medborgarobservationer som sparats där.

Algkarta 22.6.2011

Mer information

Riksomfattande alginformation

Östersjöportalen

Havsområdet

  • Specialforskare Harri Kankaanpää, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn. 040 182 3185, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Insjöarna

  • Specialforskare Marko Järvinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn. 0400 148 758, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

   
SYKE:s havs- och insjöexperter svarar på frågor om alger vardagar kl. 13.00 – 15.00 från början av juni till slutet av augusti. 
Havsexpertens tel. 040 1696 056. 
Insjöexpertens tel. 040 1696 057.


Målgrupp: