Hydrologisk översikt i slutet av augusti 2012: Rikligt med vatten i östra Finland och Kajanaland, de stora sjöarnas vattenstånd högt sannolikt fram till vintern

Pressmeddelande 04-09-2012 kl. 0.00

Avtappning via Merikoski i Ule älv

 14.8.2012. Bild: Johanna Korhonen

Vattenståndet i de stora sjöarna i landets östra och mellersta delar är högt men håller på att sjunka eller börjar snart sjunka långsamt. Trots en minskning på 10–25 cm i september kommer Pielinens och Kallavesis yta enligt prognoserna sannolikt att vara klart högre än vanligt åtminstone fram till oktober. Saimens vattenstånd kommer att vara högre än vanligt ända fram till vintern. Överlopps avtappningen av Saimen kommer att utökas så att utströmningen uppgår till 1000 m3/s före den 10 september. ”Saimens yta kommer troligen att sjunka 5–15 cm under september”, säger ledande hydrolog Bertel Vehviläinen vid Finlands miljöcentral.

Vattenståndet i de stora sjöarna i Kymmene älvs vattensystem fortsätter att sjunka. Päijännes, Keiteles och Konnevesis yta förutspås sjunka med 10–20 cm i september. Då vattenståndet i Päijänne sjunker kan man också minska avtappningen via Kalkkinen, och vattenföringen i Kymmene älv kommer följaktligen att minska men förblir ändå på högre nivå än vanligt ännu under flera månader.

Ule träsk, vars vattenstånd klev mycket högt i augusti, rentav över den övre regleringsgränsen, håller nu på att sjunka. Samma gäller för de naturliga sjöarna Lammasjärvi och Lentua högre upp i samma vattensystem: deras vattenstånd ligger ovanligt högt för tidpunkten även om ytorna redan sjunkit något från toppvärdena för ett par veckor sedan.

Det har förutspåtts en del regn till första veckan av september, men nederbörden verkar inte bli så riklig att den skulle orsaka stora förändringar i sjöarnas vattensituation. Om prognoserna om häftiga regn till södra Finland håller streck, kan det dock förekomma lokala översvämningar i tätorter och vattenståndet i små åar kan stiga.

Augusti var ovanligt regnig i Österbotten och Kajanaland

Början av augusti var ovanligt regnig i Mellersta Österbotten, Norra Österbotten och Kajanaland. Nederbörden uppgick under månadens tio första dagar på stora områden till över 100 mm. ”Nederbörden i början av augusti var rekordstor bl.a. i Kalajokis, Siikajokis och Ule älvs avrinningsområden. Därtill har hela början av året varit rekordartat regnig i landets östra delar och Kajanaland, och hittills har nederbörden på många håll varit lika stor som den i allmänhet är under hela året”, konstaterar hydrolog Heidi Sjöblom vid Finlands miljöcentral. De exceptionellt kraftiga regnen påverkade vattenståndet och vattenföringen i olika vattensystem. Vattenföringen i Siikajoki, Pyhäjoki och Kalajoki var rekordstor för tidpunkten i början av augusti, och vidsträckta åkerfält var översvämmade. I Ule älv var avtappningen rekordstor, och Ule träsks vattenstånd överskred regleringsgränsen. Även i de naturliga sjöarna i övre loppet av Ule älv var vattenståndet exceptionellt högt för tidpunkten.

Vattenståndet och vattenföringen i södra Finland och Lappland var i augusti huvudsakligen typiska för tidpunkten eller något mindre än vanligt.

(på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Esko Kuusisto, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn  040 831 9165, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Juho Jakkila, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 560, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: