Hydrologisk översikt i slutet av december 2013: Ett omväxlande år slutade med rekordartade vinteröversvämningar, fortfarande är översvämningar på grund av kravis möjliga

Pressmeddelande 03-01-2014 kl. 11.28

Mankilan tulva ottanut Vilho Kallio.jpg

Bild: Vilho Kallio, © Kaleva

Vattenåret 2013 var rätt så omväxlande. Vårfloderna var större än vanligt i flera av älvarna och åarna vid kusten och isdämningar orsakade också problem. I slutet av sommaren orsakade torka problem på sina ställen, tills vattentillgångarna ökade i samband med senhöstens rikliga regn. Det milda vädret under slutet av året, snösmältningen och regnen höjde vattennivåerna och flödena i älvarna och åarna vid kusten omkring jul, på sina ställen till rekordhöga värden för tidpunkten ända från Satakunda till Norra Österbotten.

"Vid tiden kring jul var flödet i flera älvar och åar vid västkusten uppe i lika höga eller till och med högre värden än vid översvämningarna förra våren. På sina ställen mättes de högsta värdena 2013 under årets sista dagar", konstaterar hydrolog Jarkko Koskela vid Finlands miljöcentral. Man klarade sig undan stora skador, men åkrar, skog och några vägar blev under vatten.

Det milda vädret i slutet av december har försvagat och smält isarna i landets södra och mellersta delar. Isarna är mycket svaga och flera sjöar är öppna. SYKE varnar för svag is i landets södra och mellersta delar. I Lappland är isens tjocklek vanlig för tidpunkten.

Översvämningsläget lättar vid västkusten, risken för översvämningar på grund av kravis växer då vädret blir kallare

Flödena i älvarna och åarna vid västkusten har efter toppen i slutet av december börjat sjunka, men de är fortfarande höga på många ställen. Längre norrut vid nedre loppet av Ule älv kan flödet ännu stiga lite under de närmaste dagarna.

Temperaturen torde förbli strax ovanför noll grader i början av januari i landets södra och sydvästra delar och i väst vid kusten, likaså i landets mellersta del efter att det temporärt blir kallare.

Eftersom de konstgjorda vattenmagasinen vid västkustens vattendrag är så gott som fulla och sjöarnas vattenstånd är högt är situationen känslig också för nya regn. Enligt den nuvarande prognosen blir regnen i början av januari ändå måttliga vid västkusten och hejdar i det närmaste de sjunkande flödena, men det är också möjligt att flödena stiger igen.

I Norra Savolax, Kajanaland och i Mellersta Finland fortsätter vattenståndet att stiga ännu på grund av de rikliga regnen och snösmältningen, i de största sjöarna ännu till och med i flera veckor. Till exempel är prognosen att vattenståndet i Kallavesi stiger ända till mitten av januari och i Saimen stiger vattenståndet ända till februari. Också vattenståndet i Päijänne stiger under de närmaste veckorna så att det är högt för den här tidpunkten.

Omkring den 10 januari förutspås det att vädret kommer att bli avsevärt kallare i hela landet. Kölden gör att tillrinngen blir mindre men för med sig risk för översvämningar på grund av kravis.

"Kravis kan förekomma särskilt i stora älvar i Ule älv, Kumo älv och Kymmene älv, där flödena är höga och där det inte finns något istäcke. Risken ökar också i andra älvar och åar som är känsliga för kravis, såsom i Esse å och Siikajoki älv", berättar hydrolog Noora Veijalainen vid Finlands miljöcentral.

 (på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Jarkko Koskela, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 307, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [jarkko.j.koskela]
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 302, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 731, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 446, fornamn.efternamn@ymparisto.fi [risto.p.makinen]

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 731, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Noora Veijalainen, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0295 251 732, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Målgrupp: