Hydrologisk översikt i slutet av november 2011: Vintern ovanligt sen i Lappland, vattenföringen stor på syd- och sydvästkusten

Pressmeddelande 02-12-2011 kl. 0.00

November månad var klart mildare än vanligt. Nederbörden varierade på båda sidor av medelvärdet. Vintern var sen i hela landet. I Lappland var den första snön och tillfrysningen av sjöarna i stor utsträckning ovanligt sen, ställvis var tillfrysningen till och med rekordartat sen. Vattenståndet i vattendragen sjönk till största delen under november månad, men i slutet av månaden nådde vattenståndet och vattenföringen i älvarna på syd- och sydvästkusten höga värden på grund av de rikliga regnen. Vattenföringen ökar på nytt om regnet fortsätter. Grundvattenståndet ligger högre än medelvärdet i största delen av landet och tjälen är tunn i norr samt i landets östra delar. I slutet av månaden var isarna i norr mycket tunna med tanke på tidpunkten.

Nederbörd

Under november månad var regnmängden till största delen 20–60 mm, dvs. den låg på båda sidor av medelvärdet. Mest regnade det i Lappland och på sydvästkusten. Nederbörden var minst i landets mellersta delar.

Snö

Vintern var helt tydligt sen i hela landet. I början av november fanns det en liten mängd snö endast på fjällen i norra Lappland. Det övriga Lappland fick snö under senare hälften av månaden, vilket är ovanligt sent. I slutet av månaden gick snögränsen vid landets mellersta delar, men den sista dagen i månaden låg snön kvar i det närmaste i Lappland och nordöstra Österbotten. Snöns vattenvärde varierade från noll vid Bottenvikens kust till cirka 40 mm i Utsjoki. I landets mellersta delar låg litet snö kvar på vissa ställen. I söder fanns ingen snö.

Vattenstånd och vattenföring

Vattenståndet sjönk i landets södra och mellersta delar samt i norra Österbotten fram till slutet av november på grund av den ringa nederbörden. De rikliga regnen i slutet av månaden fick trots allt vattenståndet att stiga, och speciellt i älvarna på syd- och sydvästkusten blev vattenståndet och vattenföringen snabbt höga. I norra Finland var nederbörden jämnare under november månad och vattenståndet varierade enligt nederbördsmängden. Vattenståndet i sjöarna i Lappland och Kajanaland började till största delen sjunka. I slutet av november var vattenståndet på västkusten och i Lappland på många håll högre än medelvärdet för tidpunkten, men på andra håll i landet låg det till största delen kring medelvärdet. Vattenståndet var fortfarande högre än normalt i Enare träsk (ca 40 cm) och i Ule träsk, Lappajärvi samt Puulavesi (20–30 cm). Vattenståndet i Saimen och Pielisjärvi var ca 30 cm lägre än normalt. Vattenföringen i våra största vattendrag varierade kring medelvärdet. I Kymmene älv, Ule älv och Kemi älv strömmade mer vatten än normalt. Vattenföringen i Vuoksen och Kumo älv var mindre än medelvärdet.

Grundvattenstånd

Grundvattenståndet låg i största delen av landet 5–30 cm högre än medelvärdet. Vid kusterna låg grundvattenståndet 0–30 cm under medelvärdet för tidpunkten. Grundvattenreserverna fylls fortsättningsvis på i nästan hela landet, eftersom markens ytskikt är vattenmättade vilket gör att ingen tjäle bildas.

Tjäle

Tjäle förekommer ställvis i landets östra delar (tjäldjupet 0–5 cm) och i norra Finland (0–10 cm).

Ytvattnets temperatur och istjocklek

Vattnet i insjöarna är varmare än normalt i hela landet. De små sjöarna i Lappland fick ett istäcke under den senare hälften av månaden, på många ställen ovanligt eller till och med rekordartat sent. I slutet av november hade i första hand de små sjöarna i norra Finland fått sitt istäcke och isarna var ställvis mycket tunna. Kilpisjärvi svallade ännu i slutet av november delvis fri, vilket är rekordartat. Även i några andra sjöar var tillfrysningen rekordartat sen. I slutet av månaden var ytvattnets temperatur i landets södra och mellersta delar under 5 grader.

Prognos

Under de sista dagarna i november steg vattenföringen i södra och sydvästra Finland på grund av regnet ställvis till samma nivå som vid mindre vårflöden. Under den kommande veckan kan vattenföringen öka på nytt på grund av regnet i södra Finland. Även i Österbotten ökar vattenföringen på nytt och om regnprognoserna håller kan vattenföringen i södra Österbotten ställvis öka till samma nivå som vid ett mindre vårflöde bl.a. i Lappo å. Eventuella regn höjer vattenföringen snabbt, eftersom marken är så våt.

Enligt prognosen stiger vattenståndet i Saimen en aning i november, sannolik mindre än 10 cm. I Pielisjärvi stiger vattenståndet sannolikt 5–15 cm, i Kallavesi torde det stanna på nuvarande nivå.

Vattenföringen i Kalkkinen kanal mellan Päijänne och Kymmene älv minskade något i november och är nu drygt 250 m3/s. Enligt prognosen förändras vattenståndet i Päijänne inte i december. Vattenståndet i de flesta av de sjöar vilkas yta steg mycket högt i norra delen av Kymmene älvs vattensystem fortsätter att sjunka. Vattenståndet i de största sjöarna, såsom Keitele, Pielavesi, Nilakka och Konnevesi, stannar på nuvarande nivå. Vid Mäntyharjustråten ligger vattnet högt också i fortsättningen; vattenståndet i Puula och Vuohijärvi kommer att vara mycket högt för tidpunkten ännu många veckor framöver. Vattenföringen i Kymmene älv förblir stor för tidpunkten åtminstone fram till årsskiftet.

De rikliga regnen i de södra och västra delarna av Kumo älv fick vattenföringen att öka åtminstone i Loimijoki. Vattenföringen minskar, men regnen som är att vänta i slutet av veckan kan på nytt få vattenföringen att öka. Vattenståndet i de flesta av sjöarna i vattensystemet stiger under december månad. Vattenståndet i de reglerade sjöarna hålls på nuvarande nivå genom att öka avtappningarna.

I Lappland förblir Enare träsks vattenstånd högt för tidpunkten åtminstone under hela december. Sjöns tillflöde är fortfarande ovanligt stort för tidpunkten.

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Forskare Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Äldre forskare Ari Koistinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 861 7724, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Noora Veijalainen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 148 545, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: