Hydrologisk översikt i slutet av oktober 2011: Vattenytorna höga i Lappland och landets mellersta del

Pressmeddelande 02-11-2011 kl. 0.00

I oktober var det varmare än vanligt. I landets södra och mellersta del var nederbörden under medelvärdet, i Lappland däremot högre än medelvärdet. Vattenståndet var högt i oktober i landets mellersta del och i Lappland, men på många håll har det redan sjunkit från de högsta värdena. I vattenståndet och vattenföringen väntas inga större förändringar under de närmaste veckorna. Grundvattenståndet steg till följd av höstregnen. Ytvattentemperaturerna var högre än i genomsnitt i oktober.

Nederbörd

I oktober regnade det rikligt i Lappland, men i landets södra och mellersta del låg nederbörden under medelvärdet för tidpunkten. Månadsnederbörden var 40–100 mm, alltså 70–200 % av medelvärdet. Nederbörden var störst på områden vid Ounasjokis övre lopp. Minst regnade det i inlandet i södra och mellersta delen av Finland.

Vattenstånd och vattenföring

Till följd av höstregnen nådde vattenståndet mycket höga värden i landets mellersta och västra del. Vattenståndet i de flesta sjöar började dock sjunka i oktober. Trots det var vattenståndet på många håll fortfarande ovanligt högt för tidpunkten. Vattenytorna i största delen av de stora sjöarna i östra delen av landet steg i oktober. Saimens och Pielinens yta var fortfarande på lägre nivå än vanligt, men vattenståndet i många andra sjöar, såsom Kallavesi och Kyyvesi, var i slutet av oktober betydligt högre än medelvärdet för tidpunkten.

I Lappland steg vattnet i såväl sjöar som åar och älvar, och i västra Lappland närmade man sig vattenstånds- och vattenföringsrekorden för oktober. Höjningen av vattenståndet i Enare träsk började avta först i slutet av månaden, då nivån var 35 cm högre är medelvärdet. Vattenståndet och vattenföringen i åar och älvar i landets södra och sydvästra del ökade på grund av regnen. Förändringarna i sjöarnas vattenstånd i dessa områden var dock ganska små, och i slutet av månaden låg vattenytorna i närheten av medelvärdet.

Vattenföringen i våra största vattendrag varierade kring medelvärdet; i Vuoksen, Ule älv och Kemi älv strömmade mindre vatten än vanligt men i Kymmene älv, Kumo älv och Kemi älv rikligt. Vattenföringen i Kemi älv var i oktober ovanligt stor för tidpunkten och rentav större än årets vårflödestopp.

Grundvattenstånd

Grundvattenståndet har stigit då grundvattenreserverna har fyllts på av höstregnen. Grundvattenståndet ligger 15–45 cm högre än medelvärdet för tidpunkten i största delen av landet. Ställvis vid sydkusten, på Åland och vid östgränsen ligger grundvattenståndet fortfarande under medelvärdet, men det har dock börjat stiga.

Ytvattnets temperatur

Under merparten av oktober var ytvattentemperaturen i nästan hela landet högre än medelvärdet för tidpunkten. Temperaturvärdena sjönk ca 3–6 grader på en månad. I slutet av oktober var ytvattentemperaturen i landets södra och mellersta del 5–8 grader, i landets norra del huvudsakligen under 5 grader. Vattnen var på många håll ett par grader varmare än medelvärdet för tidpunkten. Sjöarna i Lappland har ännu inte fått ett istäcke, och i synnerhet tillfrysningen av små sjöar sker där senare än i allmänhet.

Prognos

Under de närmaste veckorna kommer det sannolikt inte att förekomma större förändringar i sjöarnas och vattendragens vattensituation. Jordmånen är dock så blöt att eventuella rikliga regn skulle leda till att vattenföringen åter började öka.

Enligt prognosen kommer Saimens vattenstånd att stiga i någon mån i november, sannolikt mindre än 10 cm. För Pielinen torde motsvarande värde vara 5–15 cm, medan Kallavesis yta kommer att vara på ungefär samma nivå som nu.

Päijännes vattenstånd börjar småningom sjunka och är i slutet av november sannolikt några centimeter lägre än nu, dock beroende på nederbördsmängden. Vattenståndet i de flesta av de sjöar vars yta klev mycket högt i norra delen av Kymmene älvs vattensystem fortsätter att sjunka. Dock kommer vattenståndet i de största sjöarna, t.ex. Keitele, Pielavesi-Nilakka och Konnevesi, att hållas på ungefär samma nivå som nu. Vid Mäntyharjustråten ligger vattnet högt också i fortsättningen; vattenståndet i Puula och Vuohijärvi kommer att vara mycket högt för tidpunkten ännu många veckor framöver. Vattenföringen i Kymmene älv kommer att vara stor för tidpunkten åtminstone fram till årsskiftet.

Vattenståndet för de flesta naturliga sjöar i Kumo älvs vattensystem förutspås sjunka i november. I större sjöar är förändringarna mindre. Vattenståndet i Mallasvesi, Vanajavesi, Näsijärvi och Pyhäjärvi i Tammerfors torde förbli på ungefär på samma nivå som nu under de närmaste veckorna. Ytan i Lappajärvi i Esse ås vattensystem ligger fortfarande högt men kommer att fortsätta att sjunka i november.

Enare träsks vattenstånd kommer att vara högt för tidpunkten åtminstone under hela november. Med den nuvarande avtappningen kommer sjöns yta eventuellt att stiga ännu lite, trots att tillflödet som var ovanligt stort i november nu håller på att minska.

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 541, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 0400 148 603, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten

  • Forskare Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tel. 040 740 2549, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 561 5533, förnamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Äldre forskare Ari Koistinen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 861 7724, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Noora Veijalainen, Finlands miljöcentral, SYKE, tel. 040 148 545, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: